Rejtélyes hiány az üzemanyag-statisztikákban

Négyszer akkora májusi üzemanyag forgalom-növekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint amiről a NAV tud. A feketézés nem lehet magyarázat.

Négyszer akkora májusi üzemanyagforgalom-növekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint amiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tud. Az eltérés okait a szakemberek is csak tippelik, de a feketepiac mérete nem magyaráz ekkora eltérést – olvasható a csütörtöki Napi Gazdaságban. A gazdasági napilap cikke szerint a KSH friss jelentéséből kiderül: májusban az üzemanyag-forgalom 6,8 százalékos év/év növekedése is jelentős szerepet játszott abban, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

A tempó azért meglepő, mert az adóhatóság jövedéki statisztikája májusra a hazai gázolajfogyasztás csupán 4 százalékos bővülését mutatta, miközben a benzineladások 2 százalékkal csökkentek az áprilisi emelkedést követően. Így összesen 1,7 százalék volt a májusi volumennövekedés, a KSH azonban épp négyszer nagyobbat mutatott ki.

A Napi Gazdaság számításai szerint a statisztikai hivatal a hazai benzinpiac 90, illetve a gázolajforgalom 70 százalékára lát rá. Mindez azt jelenti, hogy a KSH látókörén kívüli forgalomnak – azaz főleg az áru- és személyfuvarozó cégek saját kútjain mért forgalomnak – drasztikusan vissza kellett volna esnie ahhoz, hogy kijöjjön a számítás, márpedig erről biztosan nincs szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.