Rejtélyes fogászcégbe fektet a magyar állam

180 millió forintot fektet az osztrák hátterű OrthoSera Dental nevű fogászcégbe a magyar állam - tájékoztat az MTI. Ilyen nevű cég mellesleg nem lelhető fel a hatályos magyar cégadatbázisokban.
A Széchenyi Tőkealap (SZTA) 180 millió forintot fektet az innovatív fogászati csontimplantátumot gyártó OrthoSera Dental Kft.-be - közölte a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a kockázati tőkebefektetéssel az OrthoSera Dental Kft. osztrák anyacégének egyedi fejlesztésű csontszövet-termékének elterjesztését segítik a közép- és kelet-európai régióban. A fejlesztés Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE) történt, az értékesítés a fogászati piacon a tőkebefektetésnek köszönhetően elindult - emelte ki az SZTA.

Az úgynevezett BoneAlbumin technológia különlegessége, hogy az emberi szövetekhez teljes körűen alkalmazkodik, képes az elvesztett csontmennyiség helyére funkcionálisan az eredetivel azonos szövetet növeszteni.

A 180 millió forint értékű kockázati tőke az OrthoSera Dental tulajdonosának további 57 millió forint pénzbeli és nem pénzbeli támogatásával egészül ki. A vállalkozás 2016 második feléig összesen 11 új munkahely létrehozását tervezi.

"Míg a csontpótlók örökké megmaradó, fel nem szívódó zárványt alkotnak, addig az új megoldás aktivizálja a csontvelői őssejteket, ezzel képes alkalmazkodni az emberi szövetekhez, fokozatosan átveszi azok funkcióját" - idézte a közlemény Lacza Zsombort, a kutatások vezetőjét.

Csuhaj V. Imre, a SZTA elnök-vezérigazgatója a közleményben kifejtette: "húsz százalékos részesedéssel Magyarország világelső a fogászati turizmusban, tehát minden ötödik külföldi Magyarországon kíván fogászati szolgáltatást igénybe venni. A kiemelt érdeklődést egy ilyen egyedi, hatékony fejlesztés képes tovább fokozni".

Magyarországon évente 70-100 ezer fogászati implantációt végeznek, az esetek mintegy 40 százalékában van szükség csontpótlásra. A cég terméke évi 28-40 ezer esetben tud egyénre szabott megoldást nyújtani a közlemény szerint - zárul az MTI-hír.

A nyilvántartásokban nincs ilyen nevű magyar cég

"Mellékesen" az elérhető online cégnyilvántartások (e-cegjegyzek.hu, opten.hu) jelenleg nem tudnak OrthoSera Dental Kft. nevű magyar cégről. Különböző internetoldalak ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy a győri Lacerta Dental Kft.-ről lehet szó, amelyet eszerint átneveznének OrthoSera Dentalra. E létező cég tulajdonosa az osztrák Lacerta Technologies GmbH. A google memóriája szerint az orthosera.com címen kapcsolatként korábban az OrthoSera Dental Kft.-t adták meg, a Lacerta Dental győri székhelyével megegyező címmel. Az oldalon ugyanakkor jelenleg már a Lacerta Technologies címén bejegyzett osztrák OrthoSera GmbH szerepel kapcsolatként, egy lacertás email-címmel. Mindezekből tehát valamiféle belső átrendeződésre következtethetünk, ami az elérhető cégnyilvántartásokban még nem jelent meg. Az ebből adódó félreérthető adatok azonban a 180 millió adóforintot kockáztató állami tőkealapot a jelek szerint nem különösebben zavarják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.