Rehn fogadja Fellegit, de hitelről nem tárgyal

A jövő hét utáni héten fogadja Fellegi Tamást Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos, de nem tárgyalnak a hitelről.

A január 16-i héten fogadja Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert Brüsszelben a gazdasági és pénzügyi EU-biztos – értesült a BruxInfo. A lap bizottsági forrásokra hivatkozva azt közli, hogy a tárca nélküli miniszter a 16-i hétre kért találkozót Rehntől, s ezt a biztos nem fogja elutasítani, ám azt alighanem udvariassági vagy nem hivatalos látogatásnak fogják majd hívni. Olli Rehn ugyanis bizottsági források szerint világossá tette: addig nem tárgyal a kormánnyal nemzetközi pénzügyi segítségről, amíg le nem zárul a magyar jegybanktörvény uniós vizsgálata.

A Brüsszel által vitatott jogszabályt december 30-án fogadta el az Országgyűlés, miután a kormányfő jelezte a törvényt aggályosnak tartó Jose Manuel Barroso bizottsági elnöknek, hogy nem változtatnak a jogszabályon. Az Európai Bizottság 2011 utolsó napjaiban megkezdte a törvény vizsgálatát, amelyben azt nézi majd meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank működési rendszerét lefektető törvény megfelel-e az európai uniós jogszabályoknak.

Barroso és más brüsszeli illetékesek álláspontja szerint az új törvény vélhetőleg nem felel meg annak a követelménynek, amely szerint a tagállami központi bankoknak a politikától teljesen függetlenül kell működniük. A testület szóvivője nem tudta megmondani, hogy mikor zárulhat le a törvény vizsgálata.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.