Új adót vetnének ki a bérbe adott lakásokra

A rövid és hosszú távra kiadó lakástulajdonosokat egyaránt érinti majd néhány változás.     

A kormány ezekkel szeretné átláthatóbbá tenni a gyakran illegális módon zajló bérbeadási tranzakciókat. A legfontosabb változás, hogy évente egyszer négyzetméterenként 1500 forint adót kell fizetniük a bérbeadóknak – írja a Magyar Idők.

A új jogszabály április végén kerül majd a kormány elé, az idei adótörvény-változásokkal együtt.

A Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa, Szatmáry Kristóf azt mondta a lapnak, jövő évtől egy-egy ingatlantulajdonos egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhat majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál külön e célból vezetett nyilvántartásba.

Az új szabályok egységesítik a jelenlegieket, így mindenkire ugyanazok az előírások vonatkoznak majd, legyen az turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemély vagy cég.

Az évi egyszeri, négyzetméterenként 1500 forintos átalányadó kedvezőbb lesz a mostani köztehernél, és nem lesz szempont, hogy hányszor és milyen időtartamra, milyen céllal adják ki a lakást. Az adó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltja majd.

A terhet azért is csökkentették, hogy csökkentsék az illegális üzletek számát a piacon, jelenleg ugyanis legalább 50 százalék feketén adja ki az ingatlanát. A változás legfontosabb célja, hogy ismerjék a bérbeadókat, első körben ezért ilyen kedvezőek a költségek.

A változások az Airbnb rendszerre is vonatkoznak, amely nagyban terjeszkedik az országban: egy év alatt 70 százalékkal nőtt a lakáshotelek száma. És hogy mit jelent ez számokban? Az év elején már 8100 ingatlant kínáltak az oldalon.

Az alternatív szolgáltatókat – köztük az Airbnb-t – azért is szeretnék szabályozni, mert sok helyen az ott lakóknak gondot okoz néhány vendég viselkedése, valamint az ingatlanok tulajdonosai nem regisztrálják a vendégeket, és a higiéniai körülmények sem mindig ellenőrzöttek – ezt már a Magyar Közös Képviselők Egyesülete közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.