Reformok nélkül Tadzsikisztánnak annyi

Tadzsikisztánt súlyos sokk fenyegeti, mivel a gazdasági világválság miatt exportja gyakorlatilag bedugult és külföldön, főként Oroszországban dolgozó polgárainak hazautalásai is 30 százalékkal csökkentek - állapítja meg legfrissebb országjelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

 

A gazdasági növekedés a 2008-as 7,9 százalékról jó, ha csak 2 százalékra zuhan vissza Tadzsikisztánban az idén. Az export eközben minimum 7 százalékot visszaesve nagyjából 756 millió dollárra mérséklődik. A legfontosabb exportcikkek, az aluminium és a gyapot exportja is brutális mértékbe esett vissza. Mindezek nyomán most már végképp elkerülhetetlen a volt orosz köztársaságban a rendrakás az állami tulajdonú vállalatoknál, továbbá a mezőgazdaság teljes, átfogó reformjára is szükség van. Az IMF attól tart, hogy nehézségek következtében zavargások törhetnek ki az Afganisztánnal is szomszédos közép-ázsiai köztársaságban.

A növekedési kilátásokra lehangoló hatással van az állam rátelepedése a gazdasági szférára, és a szegémyes infrastruktúra sem vonzza mágnesként a külföldi tőkét. Az állami vállalatok elszámoltathatósága és a gazdálkodásuk átláthatósága is felettébb kérdéses, és ezáltal sok probléma forrása - sorolja a gondokat jelentésében a valutaalap.

A gazdasági helyzet romlásával a társadalmi elégedetlenség, az elszegényedés egyre nagyobb méreteket ölt - figyelmeztet az IMF. A helyzet a nyolcvanas évek Jugoszláviájára emlékeztet, ahol a külföldre kiengedett százezrek hazautalásai révén tartottak valahogyan életben az ország gazdaságát. Reformok nélkül azonban a tadzsikok nem sok jóra számíthatnak, ezek végrehajtása nélkül az IMF jóindulatát biztosan elveszíthetik - írja a Reuters.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.