Recesszióban sem kell a japánoknak az állami támogatás

Még recesszióban is felesleges az állami ajándékpénz a japánok szerint. A népszerűségnövelő terv még vissza is üthet a miniszterelnökre.

A tervezett állami pénzosztástól és a G20-találkozó kimenetelétől függetlenül is szinte biztos volt, hogy a fejlett gazdaságok legutolsó stabil bástyája, Japán is recesszióba süllyedt. Ezt hétfőn a negyedéves gazdaságnövekedési – vagy inkább csökkenési – adatokkal hivatalosan is alátámasztották, a szigetország vezető cégei pedig sorra jelentették be termeléscsökkentéseiket.

A Sharp és a Panasonic korlátozza az LCD képernyők gyártását, a Toyota pedig százezerrel kevesebb járművet gördít le a gyártósorokról. Az óriás autógyártó nemrég előre jelzett, több mint hetven százalékos eredménycsökkenése még a miniszterelnököt, Aszo Tarót is meglephette, aki korábbi optimista nyilatkozataival ellentétben a minap már azt mondta, hogy olyan viharos időszakot él meg Japán és a világ, amely százévente csak egyszer van.

A vihart átvészelendő a japán kormány egyébként gazdaságélénkítő lépésként átszámítva huszonötezer forintos kupont kíván adni minden állampolgárának. Hasonló pénzosztást 1999-ben már rendezett a szigetország, de elemzők szerint akkor a vásárlási kuponok csak 0,1 százalékkal járultak hozzá a gazdaság fellendítéséhez. A kormányfő tervei szerint nem lesz felső határa annak, hogy mekkora fizetés mellett igényelhető a pénz, de azt is hozzátette, reméli, hogy a gazdagabbak nem tartanak igényt az „ajándékra”.

Felmérések szerint azonban a lakosság ország nagy része nem is támogatja a több tízmilliárd dolláros élénkítő csomagnak ezt a formáját. Az egyik vezető napilap, az Asahi Simbun vezércikkében kifejtette, hogy rövidtávú, semmit el nem érő pénzkidobás helyett hosszú távú intézkedésekre kellene fordítani az összeget.

Így az intézkedéssel népszerűséget remélő Aszo döntése könnyen vissza is üthet. A miniszterelnök egyébként korábban azt tervezte, hogy a törvényhozás alsóházának feloszlatásával új választáson szerezhetne nagyobb támogatást a kormányzáshoz, de ezt az ötletet most legalább a jövő pénzügyi év költségvetésének elfogadásáig elhalasztotta. Véleménye szerint ínséges időkben mindenképp szüksége van az országnak vezetőre. Japán egyébként hét éve óta először került recesszióba.

(TOKIÓ)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.