Recesszióba esett japán

Az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,4 százalékkal esett a japán GDP a tavalyi negyedik negyedévben.

A várakozásoknál gyengébb befektetési- és exportteljesítmény okozta visszaeséssel sorozatban már a harmadik negyedévben csökkent a szigetország gazdasága, az elemzők 0,4-0,6 százalékos éves növekedéssel számoltak.
A háztartások fogyasztása 0,4 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben, ugyanakkor a tőkeberuházások értéke 2,6, az export értéke pedig 3,7 százalékkal esett, miközben az import 2,3 százalékkal csökkent.

A kormány csütörtökön a tavalyi második negyedéves adatot is lefelé módosította. Eszerint a korábban közzétett 3,5 helyett 3,8 százalékkal esett a szigetország gazdasági teljesítménye. 2012 második negyedévében a japán gazdaság 2008 óta harmadszor esett recesszióba, ugyanakkor a kormány és elemzők várakozásai szerint 2013-ban újra beindulhat a növekedés.

Ezt támasztja alá az is, hogy a japán gazdaság kompozitindexe tavaly decemberben kilenc hónap után először mutatott emelkedést. A japán kormány a múlt hónapban egy 20,2 ezer milliárd jenes gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a növekedés beindítására, a jegybank pedig kétszázalékos inflációs célt és nyílt végű monetáris lazítást helyezett kilátásba a defláció letörésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.