Reálbér: statisztikai jutalom a kormánynak

Látványos, 4,1 százalékos áprilisi reálbér-növekedésről adott számot a KSH, ám ennek hátterében a jutalomfizetések megugrása áll. Az első négy hónapban átlagosan 2 százalékos volt a reálbér növekedése. Még mindig a bankárok keresik a legtöbbet.

Az alacsony infláció és az idei szja-csökkentés együttes hatására növekednek az idén a reálbérek. A KSH legfrissebb jelentése szerint áprilisban 5,9 százalékkal volt magasabb a nettó kereset az elmúlt év hasonló időszakában mértnél. A Nemzetgazdasági Minisztérium külön közleményben hívta fel a figyelmet, hogy ez az 1,7 százalékos inflációt figyelembe véve 4 százalék feletti reálbéremelkedést jelent (egészen pontosan: 4,1 százalékosat). 

A KSH részletes számait vizsgálva azonban kiderül: a látványos áprilisi reálbér-növekedésnek egyelőre csak egyszeri okai látszanak. Az idei szja-csökkentés és az alacsony infláció miatt természetesen növekednek a reálbérek, de nem ilyen gyorsan. A január-áprilisi adatok szerint a bruttó bérek az első négy hónapban átlagosan 3,4 százalékkal nőttek, míg a nettó keresetek 3,7 százalékkal – a különbségben látszik az adókönnyítés hatása. Az időszak átlagosan 2,6 százalékos inflációját is figyelembe véve ez január-áprilisban 2 százalékos reálkereset-növekedést jelent. 

Az áprilisi számokat leginkább a jutalomfizetések lökték feljebb. A rendszeres fizetés ugyanúgy 3,2 százalékkal volt magasabb a negyedik hónapban, mint ahogy körübelül az előző háromban alakult. Viszont áprilisban sokkal nagyobb volt a jutalomfizetés: 24 százalékkal nagyobb volt a nem rendszeres juttatás a tavalyinál, és ez megdobta a végső keresetnövekedés értékét. Miután az első három hónapban a tavalyinál kevesebb jutalmat, prémiumot fizettek a cégek, az áprilisi ugrás akár ezen juttatások pótlásának is tekinthető.

Persze ebben is lehettek különbségek – ahogyan a keresetekben is bőven vannak. Az átlagos 150 ezer forintos nettó bérhez például a munkáltatónak 226 ezer forint bruttót kellett kifizetnie. Ennek a dupláját fizették azonban a pénzügyi szférában az átlag munkavállalónak: 491 ezer forintot, de jól kerestek a spin-doktorok is, a kommunikációs területen 440 ezer forint volt az átlagos bruttó. A rosszul fizetettek közé az egészségügyi és szociális területen dolgozók tartoznak, a maguk 158 ezer forintos bruttó keresetével. Ennél rosszabbul csak a vendéglátás fizet, itt az átlagos bruttó 145 ezer forint – mármint papíron. 

 

Gyengélkedik a forint
Szabó Barnabás 2012.07.31. Digitális 2012. július 31. MNB. Pénz. Bankjegy, érme. Forint. Fotó: Szabó Barnabás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.