Rászálltak a román kamionosokra?

Az Európai Bizottsághoz, Antonio Tajani közlekedésügyi biztoshoz fordul két román fuvarozói érdekvédelmi szervezet a magyar hatóságok bírságolási gyakorlata miatt - jelentették be a vezetőik Nagylakon. Annyira rosszul nem vezethetnek, mint amennyi bírságot a nyakukba sóznak a hatóságok - érvelnek.

Az Európai Bizottsághoz, Antonio Tajani közlekedésügyi biztoshoz fordul két  román fuvarozói érdekvédelmi szervezet az APTE 2002 és a Fort a  magyar hatóságok bírságolási gyakorlata miatt - jelentették be az  egyesületek vezetői pénteken Nagylakon.

A magyar hatóságok által a román fuvarozókra kiszabott közigazgatási bírságok eltúlzott nagyságúak, és nincsenek arányban  az elkövetett szabálytalanságok veszélyességével - mondta Mayer Siegfried, az APTE 2002 titkára a határátkelőhely közelében egy  teherautó platóján tartott sajtótájékoztatón.

A szakember, aki maga is egy fuvarozócég vezetője hangsúlyozta,  a magyar hatóságokkal kiváló a kapcsolatuk, a közigazgatási bírságok  mértékét megszabó 57/2007-es kormányrendelet azonban nemzetközi  viszonylatban is túl szigorú, ezért változtatni kellene rajta.

A szabályokat be kell tartani, Magyarországon azonban olyasmiért  is igen magas bírságokat szabnak ki, amiért más országokban  legfeljebb figyelmeztetés jár. Ha egy sofőr huszonnyolc nap alatt  összesen hat perccel túllépi az engedélyezett vezetési időt 50 ezer  forintos közigazgatási bírságot szabhatnak ki, ha helytelenül  kezelik a tachográfot - menetíró berendezést - a büntetés 400 ezer  forint lehet - közölte Mayer Siegfried.

A magyar hatóságok különösen szigorúan bánnak a román  kamionosokkal. A 2007-2008-as évek statisztikája szerint  Magyarországon a szabálytalanságok 38 százalékát - két esztendő  alatt összesen 8707 esetben - román sofőrök követték el, míg a  lényegesen nagyobb számban az utakon közlekedő magyar kamionosok ez  idő alatt csupán 3819 alkalommal vétettek a jogszabályok ellen.

Augustin Hagiu, a Fort elnöke közölte, egy memorandumot  fogalmaztak meg, amelyet eljuttatnak többek között Antonio Tajani  közlekedésügyi biztosnak. A petícióban - melyet hétszáz román  fuvarozócég vezetője írt alá - azt kérik, hogy a magyar kormány  változtasson az 57/2007-es kormányrendeleten, hogy a bírságok mértéke arányos, hatékony legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.