Rászállnak a külföldi cégekre Kínában

Nagyobb szigorra és gyakoribb ellenőrzésekre számíthatnak a külföldi cégek a jövőben Kínában, a múlt "kiigazításaként" és a piaci reformok részeként - írja a Hszinhua állami hírügynökség kommentárjában.

A Hszinhua felidézi: az elmúlt bő másfél évben a hatóságok a többi között a Kentucky Fried Chickent, a Walmartot, a Starbuck's-ot, a Nikont és a GSK-t kapták valamilyen szabálysértésen, legutóbb, hétvégén, a világ legnagyobb kontakt- és szemüveglencsegyártóit, a Johnson & Johnsont és a Bausch & Lombot bírságolták 3 millió dollárra árrögzítés miatt.

A Hszinhua írása szerint a vizsgálódásoknak nincs különösebb oka, azok a nemzeti minőségellenőrzés részei, s nem irányulnak a Kínában jelen lévő külföldi cégek ellen. A hírügynökség a Külkereskedelmi Egyetem igazgatóhelyettesét, Csao Csong-hsziut idézi, aki úgy fogalmaz: a külföldi cégek fokozott ellenőrzése a múltban lefektetett, sokszor hiányos jogi szabályozásnak a kiigazítása. Az elmúlt három évtizedben a kelet-ázsiai ország különleges elbánásban részesítette az oda igyekvő külföldi cégeket, amelyek ellenőrzésére nem fordítottak elegendő figyelmet - véli a szakértő.

A külföldi vállalatok képviselői, a kínai véleményeknek ellentmondva, gyakorta adnak hangot véleményüknek, miszerint a hatóságok 2010 óta egyre erősödő mértékben törekednek ellehetetlenítésükre, az üzletkötés megnehezítésére. Több nagy cég vádolta a kínai médiát és a hatóságokat azzal, hogy kifejezetten ellenük irányulva folytatnak "oknyomozást". Az amerikai vállalatok 40 százaléka fogalmazott úgy: érzi vagy érezte már a kínai média támadását, amely annak jele, hogy a külföldi befektetéseket kevésbé fogadják szívesen az országban.

A nyugati vállalatok túlnyomó többségének leggyakoribb panaszai között szerepel az egyenlőtlen bánásmód, a hazai cégek előnyben részesítése és a nemzetközi cégek projektekből való kizárása. A multinacionális vállalatok a kínai reform és nyitás 1978-as meghirdetése után települtek Kínában, számuk 2013 végén a 450 ezret közelítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.