Rástartolt a román piacra Járai biztosítója

Megkezdte működését a Járai Zsigmond volt jegybankelnök nevével fémjelzett CIG Biztosító román leánya. A helyi fióktelep létrehozására eddig mintegy 670 ezer eurót fordított a társaság, a befektetés teljes értéke elérheti a 3,6 millió eurót.

Ovidiu Dan, a fióktelep vezetőj elmondta, hogy az idén 24 irodát nyitó, míg jövőre újabb tucat egység átadását tervező CIG Románia 2009-re 1,8 millió euró, jövőre hatmillió euró éves díjbevétellel számol, a leány 2010 végére, 2011 elejére válhat profitábilissá.

A CIG azért döntött a romániai terjeszkedés mellett, mert az ország biztosítási piacában még komoly növekedési potenciál van. Míg Magyarországon az évente egy főre jutó életbiztosításra fordított összeg 178 euró, addig Romániában mindössze harminc - tette hozzá Mikó Gyula, a biztosító vezérigazgató-helyettese.

Ez a különbség azért meglátszik a CIG által kötött szerződésekben is: a román fióktelep eddig mintegy 120 unit-linked biztosítást kötött, melyek átlagos éves díja 420 euró volt, miközben az ideahaza eddig tető alá hozott hatezer szerződés átlagdíja kétezer euró körül van.

A román fióktelep beindítását a tervek szerint további külföldi terjeszkedés követi. Egy év múlva Bulgáriában, majd Szerbiában és Ukrajnában hozna létre leányokat a CIG. Emellett továbbra sem került le a napirendről a biztosító tőzsdei bevezetése sem, a jelenlegi gazdasági, pénzügyi környezetben azonban egyelőre megbecsülni sem tudja a társaság vezetése, hogy az ügyletre mikor kerülhet sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.