Rástartolt a mobiltenderre a Nokia Siemens Networks

Rástartoltak a mobilhálózatokat építő cégek a mobiltenderre, bár még sem nyertes, sem pedig végeredmény nem született. A Nokia-Siemens már ajánlatot is tett.

A Nokia Siemens Networks figyelemmel követi a mobil frekvenciapályázat eseményeit, s nem csupán műszaki-technológiai megoldásokat nyújtana a nyertesnek, hanem kész segíteni abban is, hogy egy pénzügyi partner bevonásával létrejöjjön a megfelelő finanszírozási struktúra a projekt megvalósításához - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel. Lapunk úgy tudja, hogy a cég több pályázónak is tett ajánlatot, többek között a DreamCom Távközlési KFT.-nek. Információink szerint a cég pénzügyi finanszírozóként is részt venne az új mobilszolgáltató indításában, nem pusztán szállítóként.

A Magyar Távirati Iroda szerint a Nokia Siemens Networks a DreamCom-mal már előzetes megállapodást is kötött. A megállapodás részletei nem nyilvánosak.

Iparági szakértők becslései szerint a negyedik mobilhálózatot konfigurációtól függően 100-200 millió euró közötti összegből lehet elindítani, ebből az összegből 35-40 százalékos lakossági lefedettséget lehet elérni. Úgy tudjuk, a Nokia Siemens Networks mellett a távol-keleti Huawei is komoly érdeklődést mutat. Jelenleg 3 hónap szükséges a szolgáltatás elindításához - természetesen minimális lefedettséggel. Reális üzleti tervvel az említett befektetés és lefedettségi szint két év alatt érhető el.

Az NHH a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az úgynevezett "A" blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató, míg a "B" blokk egy 450 Mhz-es technológiát takar, amelyen főleg mobil internet szolgáltatás nyújtható, olyan településeken is, ahová a vezetékes szolgáltatók üzleti okok miatt nem viszik el a vezetékes széles sávú internetet. A további öt csomag - "C" blokk - a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.