Raportra hívta a külügy az orosz nagykövetet Mol-ügyben

A magyar kormány előzetes tájékoztatást várt volna arról, hogy az oroszországi Surgutneftegas felvásárolja a Mol részvényeinek több mint húsz százalékát az OMV-től. A budapesti orosz nagykövetet kedden a Külügyminisztériumba kérették.

A Külügyminisztériumba kérették kedd délután a budapesti orosz nagykövetet a Mol-részvények orosz felvásárlásának ügyében. A külügyi szakállamtitkár a találkozón közölte, hogy a magyar kormány a végsőkig kitart a Mol függetlenségének megőrzése mellett - tájékoztatta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-t.

Faller Jenő szakállamtitkár a találkozón hangsúlyozta, a magyar fél azt várta volna, hogy orosz részről előzetesen tájékoztatást adjanak a szándékról az érdekeltség megszerzésére. Megerősítette, hogy a kormány álláspontja a korábbiakhoz képest nem módosult: mindent megtesz a nemzeti olajvállalat függetlenségének megőrzéséért, és ebben a végsőkig kitart.

A szakállamtitkár arra kérte az orosz nagykövetet: tájékoztassa kormányát arról, hogy a magyar kormányt meglepetésként érte az oroszországi Surgutneftegas vállalat bejelentése, miszerint felvásárolta a Mol részvényeinek több mint húsz százalékát az osztrák OMV-tól. Faller Jenő kifejtette: a fejlemény azért volt különösen váratlan, mert korábban a két vállalat között érdemi együttműködés nem volt. - A lépés előtt sem a kormány, sem a Mol vezetése nem kapott értesítést, akár hivatalos, akár informális csatornákon keresztül - mutatott rá a szóvivő.

Faller Jenő felkérte a nagykövetet, járjon közben annak érdekében, hogy az ügy hátteréről, az orosz energiavállalat céljairól, stratégiai elképzeléseiről a magyar kormány és különösen a Mol mielőbb átfogó felvilágosítást kapjon - emelte ki Szelestey Lajos.

A Mol-részvények eladásáról kedden Horváthné Fekszi Márta államtitkár az osztrák külügyi főtitkárral is tárgyalt. Johannes Kyrle a találkozón azt mondta, hogy az osztrák külügyminisztérium nem tudott az OMV tervezett ügyletéről, csak az újságból értesültek a részvénycsomag eladásáról. - A főtitkár nem tudott arra a kérdésre választ adni, hogy a kormány tudott-e az ügyletről, hangsúlyozva, a kabinetben több tárca is foglalkozik energiaügyekkel - mondta az MTI-nek Horváthné Fekszi Márta. Az államtitkár hozzátette: "nehezen hihető", hogy akormányzati körök ne kaptak volna tájékoztatást az ügyben, hiszen az energia Ausztriában, Magyarországon és Oroszországban is stratégiai kérdés.

Az osztrák OMV múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt. Az orosz társaság közleményében jelezte: a részesedés megszerzése jelentős lépés stratégiai céljának teljesítéséhez, s az üzlet révén erősödik Európa energiaellátásának biztonsága. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított az ügyben.

A Surgutneftegas Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-ipari konszernje, amelyben több, nagy kőolaj- és földgáz-tartalékokkal rendelkező korábbi állami vállalat tömörült 1993-ban.

A Mol korábban hangsúlyozta, hogy a tranzakciót követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.