Rámegyünk az orosz gázra

A héten egyeztetnek a további magyar gázimportról az MVM és a Gazprom Export illetékesei – számol be mai számában a Világgazdaság. A megbeszélések alapja az a bécsi megállapodás, amelyet múlt héten Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, és orosz kollégája, Alekszandr Novak egy héttel ezelőtti kötött. A lap információi szerint azonban esélyes, hogy az orosz eladó garanciát kér majd arra, hogy a határon átvett, és a magyarországi gázbiztonság javítását célzó gáz nem jelenik majd meg a nemzetközi piacokon. (Azaz főleg Ukrajnában.)

A beszerzés forrása az a 100 milliárd forint, amit az MVM tulajdonosa kölcsönként ad a csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt-nek. Az azonban nem tudni, hogy a pénz egésze gázbeszerzésre fordítható-e, vagy abból kell fizetni a szállítást és a tárolást is, ami az összegnek a negyedét is elviheti. Európában most érdemes bespájzolni – tették hozzá –, mert most van a mélyponton a földgáz ára. A Gazprom Exporttól vett gáz árában 40 százalékig figyelembe vett hollandiai gáztőzsdén egy megawattóra gáz ára most 17,5 euró körüli, vagy ezer köbméterre vetítve mintegy 270 dollár.

A magyar és az orosz fél közben az éves szinten leszerződött mennyiség csökkentéséről is egyeztet. A hosszú távú megállapodás alapján az MVM-nek 2014-ben 2,5 milliárd köbméterrel több gázt kellene átvennie, mint amennyi az igényei szerint jelenleg beérkezik az országba, a 2015-re várt fölöslege pedig már 5 milliárd köbméter lesz. Mindezek eredőjeként egy hete megugrott a hazai föld alatti kereskedelmi gáztárolók feltöltése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.