Rámegy a NAV a be nem jelentett automatákra

Célirányos ellenőrzésekkel derítené fel az adóhatóság a március 31-i határidőig be nem jelentett élelmiszer-értékesítő automatákat, a bejelentési kötelezettségüket nem teljesítő üzemeltetőket.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken közölte: az élelmiszer-értékesítő, kezelőszemélyzet nélküli berendezéseket január 1-jétől kell bejelenteni az adóhatóságnál, az automaták egyedi regisztrációs számot kapnak, amelyet jól láthatóan a fel kell tüntetni.

A NAV írásos válasza szerint ha az ellenőrök olyan automatát találnak, amelyen a regisztrációs szám nincs feltüntetve és kiderül, hogy az automata nem szerepel a nyilvántartásban, úgy könnyen megállapítható a bejelentés elmulasztása.
A be nem jelentett automaták felderítését nemcsak a NAV célirányos ellenőrzései, hanem a közérdekű bejelentések is segíthetik - hangsúlyozták.

Az automaták kötelező bejelentésének célja egyebek mellett az, hogy az adóhivatalnak több eszköze legyen a tevékenységüket eddig eltitkoló üzemeltetők felderítésére. Emellett az automaták regisztrációja révén a jövőben egyszerűbbé válhat az üzemeltetők valós tevékenységének, ezzel tényleges bevételeiknek és adókötelezettségeiknek feltárása - közölte a NAV.

Az adóhatóság szerint az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy a kezelőszemélyzet nélküli termékértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból keletkezett forgalom jelentős része adózatlan jövedelem marad.

Az automaták üzemeltetéséhez kapcsolódó szabályrendszer korábban nem határozott meg olyan garanciális követelményeket, amelyek biztosítanák a tevékenység végzésének átláthatóságát és megfelelő ellenőrizhetőségét. A NAV tapasztalatai szerint a piaci szereplők jelentős hányada ezt kihasználja, és nem teljesíti a jogszabály szerinti adókötelezettségeit.

A be nem jelentett automatát üzemeltetőknél további ellenőrzésre kerülhet sor, hogy a berendezés üzemeltetéséből származó eltitkolt bevételeket és meg nem fizetett adókat megállapítsák - közölte a NAV.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy az automatákat az elektronikus kasszákhoz hasonlóan összekötnék a NAV szervereivel, az adóhatóság úgy reagált: a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek az automaták és az adóhivatal közötti online kapcsolat megteremtéséről, így az ehhez kapcsolódó kérdésekről a NAV nem tud felvilágosítást adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.