Rámegy a családi tartalék a karácsonyi dőzsölésre

Egy családnak átlagosan 132 ezer forintba kerül a karácsony – derül ki a piackutatással foglalkozó GfK kedden publikált felméréséből. A piackutató szerint a családok számára stresszes a karácsony, ugyanis az ajándékokra, az ünnepi ételre, italra költendő pénzt nehezen tudják előteremteni.
Az 500 fős kutatás szerint sokan – a megkérdezettek 32 százaléka – kénytelenek hozzányúlni a család tartalékaihoz, mások a hitelkártyájukat (10%) vagy a folyószámlahitelüket (7%) használják. Viszont meglepően kevesen vesznek fel gyorskölcsönt (1%), pedig ezeket a konstrukciókat ilyenkor nagy erőbedobással reklámozzák. A legtöbben azt állították, előre készülnek az ünnepekre, ezért nem kell hitelhez nyúlniuk.

Persze ezek a felmérések mindig önbevalláson alapulnak, és nem biztos, hogy az emberek bevallják, hogy hitelfelvételre kényszerülnek. Ráadásul egy másik kutatás szerint a válság óta sokat javult a hitelfelvétel megítélése. A CIB Bank által megrendelt kutatás szerint egy háztartásban 90 ezer forint megy ki ajándékokra, amihez még további 42 ezer forintnyi egyéb kiadás járul.

A karácsony sokba kerül
A karácsony sokba kerül
Stringer / Reuters

Digitális forradalom ide vagy oda, a sláger továbbra is a könyv. A felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka könyvet ajándékoz. Ugyanakkor az emberek nagy többsége még mindig az örök jolly-jokert veszi: kozmetikumra mindenkinek szüksége van. Miközben karácsony tájékán a tévéből ömlenek ránk a mobilszolgáltatók reklámjai, a válaszadóknak csak 16 százaléka mondta azt, hogy mobilt vagy táblagépet fog ajándékozni.

Okkal indul be a karácsonyi kampány már októberben. A GfK felmérése szerint a válaszadók egy kisebb része már októberben ajándékok után néz, a többség novemberben és december elején tudja le vásárlást. Az utolsó napok rohamát, a tömött plázákat nézve szinte hihetetlen, hogy viszonylag kevesen – a megkérdezettek ötöde – számít arra, hogy az utolsó héten még ajándékok után kell futkosson. Talán azzal magyarázható a tumultus, hogy a magyarok nagy többsége saját bevallása szerint a plázákban és a hipermarketekben szerzi be az ajándékokat.

Miközben az emberek többsége most stresszel a kiadások miatt, az ünnepeket főleg pihenéssel akarják tölteni. A megkérdezettek 53 százaléka arra számít, hogy az év utolsó napjait alvással és evéssel tölti majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.