Raktárakban áll a dohány, a pia, ezért kevesebb az adóbevétel

Az év eleji jövedéki adóemelések miatt még tavaly decemberben bespájzoltak a kereskedők dohányáruból, alkoholból, ezért idén a megszokottnál kevesebb fogyott ezekből a jövedéki termékekből, ami meglátszik az adóbevételeken. Állítólag benzinből is felhalmoztak készleteket a múlt évben.

A bruttó hazai termék néhány tized százalékpontját teheti ki az idei költségvetésben rejlő kockázat, ekkora feszültséget pedig lehet kezelni – állította a Pénzügyminisztériumban ma délelőtt tartott háttérbeszélgetésen Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az ilyen jellegű tájékloztatók rendhagyónak számítanak, az államháztartás alakulásáról havonta rendszeresen tart sajtótájékoztatót a tárca, de most, a választások miatt a miniszter szükségesnek tartotta, hogy az eslő forduló előtt ismertessen részleteket.

Nem toltunk át kiadásokat áprilisra, nem emiatt lett a vártnál alacsonyabb a hiány (a várt 74 százalék helyett 69,4 százalék) az első negyedévben – szögezte le Oszkó Péter. Ő elsősorban az adóbevételek terven felüli teljesülésével magyarázta ezt, főleg áfából jött be több, mint várták. A tárca korábban kiadott ismertetője alapján a költségvetés kiadásainál is nagy ugrásra lehetett következtetni márciusban, ám mint kiderült, a március elején kiadott prognózis nem a legfrissebb volt.

Jövedéki adóból viszont elmaradtak a bevételek, főleg a gondoltnál mérsékeltebb év eleji benzinfogyasztás miatt. A PM tapasztalatai szerint nem csak az üzemanyagoknál, de az alkoholnál és a dohányárunál is még tavaly év végén felhalmozták a készleteket a kereskedők, ezért keletkezett kiesés idén január és április között. Oszkó Péter szerint azonban a következő hónapokban visszaáll a megszokott bevételi rend.

Az Apeh dolgozói egyhavi mozgóbért kaptak, mert teljesült az adóbevételi terv, a pénzt már ki is fizették – közölte lapunk kérdésére a miniszter. Ezen kívül lesz még extra bérkifizetés áprilisban, ekkor kapják meg a közszférában a 13. havi bér helyett bevezetett bérpótlék második részét, illetve a májusi béreket is még április végén kifizetik. Ezen tételek miatt lesz magasabb, 82 milliárd forint a hiány áprilisban, mint a korábbi években.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.