Rákkeltő húsok: Fazekas áltudományokról beszél

Áltudományosnak nevezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentését, amelyben a szervezet rákkutató ügynöksége azt állítja, hogy a vörös húsok és szalonnafélék fogyasztása rákkeltő hatású lehet.

A miniszter szerint a WHO állításai mögött más húslobbi erőfeszítései húzódnak meg. Eközben a hazai hatóságok és ágazati érdekképviseletek sorra azzal nyugtatják a vásárlókat, hogy a húsok és a húskészítmények mértékletes fogyasztása biztonságos – írja az agrárszektor.hu.

Fazekas Sándor a parlamenti mezőgazdasági bizottság mai ülésén a WHO jelentését cáfolandó kijelentette: Vissza kell utasítani azokat az állításokat, amelyek szerint a vörös húsok és a szalonnaféleségek fogyasztása rákkeltő hatású lehet. Mindezt azután, hogy a világszervezet rákkutató ügynöksége egy tanulmányban arra hívta fel a figyelmet, hogy a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok – így például a sertés, a marha vagy a juh – fogyasztása is rákkeltő lehet.

A miniszter szerint a WHO megállapításai mögött „más húslobbi erőkifejtése húzódik meg".

A WHO tanulmányának negatív következtetései nem kedveznek a hazai húságazati szereplőknek, akik régóta jövedelmezőségi gondokkal küszködnek. Ugyanakkor az elmúlt időszak pozitív fejleménye volt, hogy az állatállomány növekedésnek indult, a Földművelésügyi Minisztérium pedig a sertésszektor számára külön fejlesztési stratégiát is kidolgozott. Ezért most különösen rosszul jönne a hazai húságazat számára, ha a vásárlók – akár részben is – elfordulnának a hústermékektől, és a húsfogyasztás csökkenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.