Rákattan a készpénzre a lakosság

Idén várhatóan 5200 milliárd forint fordul majd meg a hazai mintegy 4800 ATM berendezésben. Az ingyenes készpénzfelvételnek hála, a bankók nem veszítenek népszerűségükből.

Nem csökken a készpénz iránti igény, a tavalyihoz hasonlóan idén is várhatóan 5200 milliárd forint felett alakulhat az ATM-es készpénzforgalom, ami körülbelül 120-125 millió kártyahasználati alkalmat jelenthet. Havi átlagban 420-450 milliárd forint fordul meg a hazai ATM-ekben, ennyi pénzt vesznek fel a magyarok országosan az automatákból.

A legforgalmasabb berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta, míg a legkevésbé forgalmas ATM-ekből alig 2-3 millió forintot veszünk csak ki hasonló időtávon – derül ki a TrezEx Hungária Zrt. közel 400 bankautomata forgalmi adatait vizsgáló belső felméréséből.

A válság előtti szintet még nem érte el a bankautomatákból évente felvett készpénz mennyisége, de a növekedés töretlen. A 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság az ATM-ekből, már 2012-ben és tavalyelőtt is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma.

„Lassan visszaáll az ATM-es készpénzforgalom az átlagosnak nevezhető évi 5200 milliárd forintra. Jó eséllyel azonban még éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy ez az érték megdöntse a 2008-ban mért 5720 milliárd forintos forgalmat” – mondja a várható trendekről Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte a növekedéshez minimális mértékben fog hozzájárulni az ingyenes készpénzfelvétel 2014. február 1-jei bevezetése. „Ez az intézkedés elsősorban bizonyos kényelmet jelent a lakosságnak, de jellemzően nem befolyásolja a szokásokat. Legalábbis ezt látni az eddigi adatok alapján, habár egy az ATM-es készpénzforgalom szempontjából hagyományosan gyengébb hónapból hosszú távú következtetéseket levonni még nem lehet” – teszi hozzá.

Az ATM-ek forgalmi adatait vizsgálva a Trezex Hungária Zrt. szakértői azt tapasztalták, hogy óriási különbségek vannak a legforgalmasabb és a legkevésbé használt ATM-ekből kivett összegek között. „A legfrekventáltabb helyekre telepített berendezésekből közel 400 millió forintot vesznek fel az emberek havonta. Ám ez a berendezések alig 1 százalékát jelenti. Akadnak ugyanakkor olyan készülékek is, amelyekből alig 2-3 millió forintnyi kivét történik hasonló időtávon” – mondja Kárpáti Balázs.

A magyarországi ATM-ek közül átlagos vagy annál nagyobb forgalommal bírnak a bankfiókokban elhelyezett berendezések. „Ennek elsődleges oka az, hogy a lakosság megszokta, hogy a pénzintézete saját automatáit használja készpénzfelvételre, illetve a pénzügyeit is bankjában intézze. Szerepet játszik ezeknek az ATM-eknek a népszerűségében ugyanakkor az is, hogy általában egy zárt, ezért alapvetően biztonságosabb környezetben találhatók” – mondja a vezérigazgató.

Nagyobb forgalmat bonyolítanak még le az elsősorban fővárosi közlekedési csomópontokban telepített berendezések és a nagyobb bevásárlóközpontokban elhelyezett ATM-ek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.