Rákapcsol a paksi atomerőmű

Felpörgetik a paksi atomerőművet: második blokkja nagyobb teljesítménnyel üzemelhet.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta az engedélyt arra, hogy a paksi atomerőmű 2. blokkja a korábbi teljesítményéhez képest 8 százalékkal megnövelt teljesítménnyel üzemeljen. Rónaky József, az OAH főigazgatójának tájékoztatása szerint az új engedély alapján a blokk névleges villamos teljesítménye 500 megawattra nőtt.

Az atomerőmű 4. blokkja 2007 szeptembere, az 1. blokkja pedig 2008 szeptembere óta rendelkezik a növelt teljesítményű üzemeltetésre jogosító engedéllyel. Az erőmű négy blokkját eredetileg egyenként mintegy 450 megawatt kapacitásúra tervezték.

A 2. blokk új, 2009. június 23-án kiadott engedélye a blokk tervezett üzemidejének végéig, 2014. december 31-ig érvényes. 2014 után a Paksi Atomerőmű Zrt. csak az üzemidő-hosszabbításra kiadott új üzemeltetési engedély birtokában üzemeltetheti a 2. blokkot.

A 2. blokkon a teljesítmény növeléséhez szükséges átalakításokat az OAH 2008-ban engedélyezte. A teljesítmény- növelést 2008 novembere és 2009. január vége között hajtották végre.

Az új üzemeltetési engedély kiadásánál szakhatóságként a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Igazgatásrendészeti Főosztálya és Paks Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága vett részt - ismertette közleményében az OAH.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.