Rajtvonalhoz állhatnak a városnéző buszok

Egyelőre tanulmányozzuk a pályázati feltételeket. Most is úgy gondoljuk viszont, hogy az ajánlatkérő főváros rendkívül szűk határidőt szabott meg az indulóknak – kommentálta a Népszabadságnak Toldi Annamária, a városnéző buszokat üzemeltető Program Centrum Kft. vezetője, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közzétette azt a tendert, ami 20 évre egyetlen cég kezébe adja a budapesti "hop on-hop off" buszok piacát.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt években szabályozatlan volt ez a terület, és korszerűtlen, öreg buszok is róják a főváros útjait. Az érintett vállalkozások elmondásából azonban az derül ki: a zavaros helyzetet éppenséggel maga az önkormányzat gerjesztette, mivel eddig csak fél-egy évre adott működési engedélyt a cégeknek, amelyek így nem mertek például beruházni új buszok vásárlásába.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A piac méretét évente mintegy 1,5 milliárd forintra becsülik. Mivel a részvétel feltétele az elmúlt három évben termelt legalább 1,2 milliárd forintnyi árbevétel városi, turisztikai célú személyszállításból, három cég, illetve csoport tud elindulni: a Program Centrum és a Mr. Nilsz Kft. konzorciuma, a brit Big Bus magyarországi cége és a City Tour Hop on Hop Off Kft.

A korábbi évek piacfelosztó pályázatai után nem sok jót ígér, hogy az elérhető 100 pontból 60-at a szubjektíven megítélhető üzleti-gazdálkodási tervre és a „szakmai koncepció szakmai színvonalára” lehet kapni, és mindössze 40 pontot ér a koncessziós díj összege. Bár a főváros rendre hangoztatta, hogy le kell cserélni a korszerűtlen és környezetszennyező buszokat, a kiírásban elnagyoltan foglalkozik ezzel. A pályázóknak elvileg nyilatkozni kell arról az üzleti tervben, hogyan kívánják fejleszteni a flottát, de azt nem tudni, hogy ez mekkora súllyal esik majd a latba.

A nyertes vállalkozónak minimum 25 buszt kell majd hadrendben tartania, és ezért legalább 60 millió forint koncessziós díjat fizet.
A pályázat leadási határideje augusztus vége, a BKK ítészei szeptember végére döntenek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.