Rajtunk maradt a gáz közel fele

A fűtési szezonban a hazai tárolókból 2,5 milliárd köbméter gáz jutott el a fogyasztókhoz – közölte a rendszer jó részét tulajdonló Magyar Földgáztároló (Mfgt) tulajdonosa, az állami MVM.

A töltöttség a fűtési szezon kezdetén 4,4 milliárd köbméter volt. (Ebből következően tehát mostanra az eredeti mennyiség közel fele, 1,9 milliárd köbméter megmaradt.) A töltöttség a tél elején ugyan az európai 90 százalékos átlaghoz képest csak 69 százalékon állt, de ennek az ország fogyasztásához viszonyított aránya csak a jelentős bértárolást végző Ausztriában és Szlovákiában bizonyult nagyobbnak. Ezt az ellátás biztonsága szempontjából megnyugtatónak nevezik.

A betárolt mennyiség csúcspontja 1,4 milliárd köbméterrel haladta meg az azt megelőző év legmagasabb adatát, és több volt a hidegebb 2012/2013-as tél rekordszintjénél is. A mostani szezon az előzőhöz hasonlóan enyhének számított. Az ország naponta átlag 40 millió köbmétert fogyasztott. Ennek 30 százalékát tette ki a behozatal, a tárolók a napi fogyasztás közel 60 százalékát biztosították, a többi pedig a hazai gázkutakból került ki. A kitárolást nem zavarta technikai fennakadás és más tényező, így az orosz–ukrán viszony sem akasztotta meg az ország külső ellátását.

A hazai tárolókból az eddigieknél a jövőben minden bizonnyal többet igényel majd az Orbán Viktorhoz közel álló MET nevű gázkereskedő is, amely a Gazdasági Versenyhivatal tegnapi döntése alapján átveheti a GDF Suez hazai, lakosságon kívüli, úgynevezett szabadpiaci gázkereskedelmét. Korábban a MET-hez került a francia hátterű társaság hasonló áramkereskedelmi ága is. A GDF Suez közlése szerint a lakosságot is magába foglaló egyetemes szolgáltatásuk marad, illetve megtartják az Égáz-Dégáz hat megyére kiterjedő gázhálózatát is. Tegnap bejelentette távozását Tajti Péter, az Égáz-Dégáz általános vezérigazgatója, de ez a piaci átrendeződéssel nem áll kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.