Raiffeisen: magyar ballépés

A Der Standard című osztrák liberális lap a Raiffeisen osztrák bankcsoportról közölt kommentárt online kiadásában, kiemelve, hogy a magyarországi leánybank értékesítésének leállítása a bank balul kiütött lépései sorába illeszkedik.

A lap szerzője, Andreas Schnauder a Bakisorozat a Raiffeisennél című írásában kifejtette, hogy a Raiffeisen "birodalom" nem csupán gazdasági gondokkal küzd, hanem az utóbbi hónapokban "példátlan tájékoztatáspolitikai bakisorozatot mutatott be, amelynek az eddigi csúcspontja szerda este volt, amikor a magyar bank értékesítését kínos zűrzavar után le kellett fújni".

"Különösen pikáns botlás" volt, amikor a csoport felső-ausztriai tagjának vezetője kártérítési igényt nyújtott be a társaság tulajdonában álló biztosítóhoz, miután téli útviszonyok közepette totálkárosra törte nyári gumival futó Porschéjét - emelte ki a szerző. Megjegyezte, hogy a Raiffeisen Bank International korábbi vezérigazgatója, Herbert Stepic "offshore-ügyei" és bónuszai is megviselték "a keresztény-polgári táborban mélyen gyökerező" kapcsolatokkal rendelkező bankcsoportot. A "Raiffeisen-főnökök kapzsiságát egyáltalán nem fogadja jól" a konzervatív, polgári keresztény bázis - tette hozzá.

A kínos afférok egymást követik a sajtóban, ami megfigyelők szerint világos jele annak, hogy az osztrák pénzügyi "szektorban nagy a kuszaság". Stepic utódja, Karl Sevelda novemberben hitet tett a magyar leánybank mellett, két nap múlva viszont arra kényszerült, hogy hivatalosan bejelentse a veszteséges érdekeltség lehetséges értékesítését. Az pedig "nemcsak pénzügyileg fájdalmas, hanem a menedzsment hitelességét is kikezdi", hogy a magyar Raiffeisen-leányt mindössze egy euróért akarták eladni és végül le kellett fújni az üzletet - írta a Der Standard kommentátora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.