Raiffeisen: a magyar gazdasági problémáknak politikai okai vannak

A Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerint a magyar kormány nem egyeztet az országgal és az európai partnerekkel

Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a bécsi Euromoney konferencián kérdésre válaszolva kijelentette: a magyar gazdasági gondok elsősorban politikai jellegűek.

Kiemelte: Magyarország adósi múltja kedvező, megfelelően fizeti adósságát és sohasem volt még államcsőd. Emlékeztetett: korábban Magyarország 85 százalékról 55 százalékra csökkentette GDP-arányos államadósságát, mielőtt ismét a jelenlegi 80 százalék körüli szintre nőtt volna. "Magyarország nem Görögország" - tette hozzá.

Elmondta: amikor a magyar miniszterelnök hivatalba lépett, világossá tette, hogy szakítani akar a múlttal, új Magyarországot akar létrehozni. Ugyanakkor úgy vélekedett: "az tévhit, hogy lehet úgy irányítani egy országot, hogy nem egyeztet az országgal, nem egyeztet az európai partnerekkel". "Ez lehetetlen. Ez egy óriási hiba" - tette hozzá. 

Stepic szerint a magyar kormány felismerte azt, hogy nem tud továbblépni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül. Hozzátette: Magyarország most épp azt a bizalmat próbálja visszanyerni, amit korában élvezett. Kifejtette: a berlini fal leomlását követően több évig Magyarország a térség legnagyobb haszonélvezője volt a külföldi működőtőke beáramlásának. Ez azért volt, mert nagyon nagy volt a Magyarország iránti bizalom - mondta a vezérigazgató.

Alberto Verme, a Citi európai banki üzletágáért felelős igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a piaci hangulatot most inkább jellemezhetné a remény, mint hat hónappal korábban. A banki szakember szerint a növekedés beindításához beruházásokra van szükség, a beruházásokhoz pedig megtakarításra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.