Ragaszkodnak a készpénzhez a külföldre utazók

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldi utazáskor népszerűbb a bankkártyás fizetés honfitársaink körében – derül ki a CIB Bank bankkártyás ügyfeleinek megkérdezésével készült kutatásából.

A CIB Bank utazási szokásokat vizsgáló, bankkártyával rendelkezők körében végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele itthon nyaral, negyedük pedig külföldre utazik. Viszonylag magas, húsz százalékos azok aránya is, akik itthon és külföldön is pihennek. A többség egy nyaralást tervez, függetlenül attól, hogy azt külföldön vagy belföldön tölti, azonban az itthon üdülők közel harmada többször is nyaral, míg külföldre csak 17 százalék megy egynél több alkalommal is.

A megkérdezettek körében a belföldi üdülési helyszínek közül a Balaton és környéke a legnépszerűbb: ide az itthon nyaralók több mint fele (56 százalék) készül. A külföldi úti célok közül a mediterrán régiót választják a legtöbben, azon belül is Horvátországot, ahova a külföldön nyaralók közel negyede utazik. A legnépszerűbb nyaralási típus belföldön és külföldön egyaránt a vízparti üdülés (64 százalék, de sokan választják a városlátogatásokat (34 százalék is, míg a wellness üdülés inkább határainkon belül kedvelt.

Az itthon nyaralók 89 százaléka, míg a külföldre utazók több mint fele (54 százalék autóval utazik, a határon túl nyaralók 39 százaléka pedig repül. A vonat belföldön, míg a buszos utazás külföldi úti célok látogatása esetén gyakoribb. Az utazók több mint fele családdal nyaral, a legkedveltebb üdülési időpontok pedig a július és az augusztus. A belföldi utazásokra a 200 ezer forint alatti költés a jellemző, míg a külföldre indulók között magasabb azok aránya, akik ennél többet költenek a nyaralásra.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók belföldi nyaraláskor használják többet a bankkártyájukat. A belföldön utazók közel fele, 43 százaléka elsősorban bankkártyával fizet, míg külföldön ugyanilyen magas a főként készpénzzel fizetők aránya. A készpénzt és plasztikot is használók száma itthoni és külföldi nyaralás esetén közel azonos (22 és 23 százalék. A határon túli utak költségei közül legtöbben a szállást és az utazást egyenlítik ki bankkártyával, a nyaralás alatt felmerülő egyéb költésekre pedig a többség itthonról visz magával készpénzt. A biztonságra szinte minden külföldre utazó gondol: a válaszadók 90 százaléka köt utasbiztosítást, ha nyaralni indul.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külföldi nyaralásokra inkább készpénzt visznek itthonról a megkérdezettek annak ellenére, hogy a bankkártya használat számos előnnyel jár. A plasztik biztonságos, és széles körben elérhető fizetési lehetőséget biztosít. Külföldi utazás során is elegendő lehet csupán a megfelelő bankkártyát magunkkal vinni, hiszen akár ingyen is vehetünk fel pénzt határainkon túl – mondta Surányi Zoltán, a CIB lakossági üzletfejlesztési vezetője, példaként bankja Visa Inspire dombornyomott kártyáját megemlítve, amely korlátlan számú ingyenes készpénzfelvételt biztosít 11 ország közel 10 ezer Intesa Sanpaolo logóval ellátott ATM-jénél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.