Radikális kvótacsökkentést várnak az olajkartelltől

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) immár hatodik egymást követő hónapban csökkenti az olajtermelését. A globális olajszükségletek mintegy 40 százalékát kielégítő kartell januárban napi átlagban 26,27 millió hordó olajat hozott a felszínre, ez februárra 25,62 millióra csökkent. Ám ez még mindig meghaladja a piac által igényelt szintet.

Ennek is köszönhető az ár folyamatos csökkenése. Az OPEC által az év elején elhatározott kitermelési kvótacsökkentés eddig 81 százalékban teljesült - derül ki a Reuters által publikált adatokból. David Dugdale, az MFC Global Investment Management vezető elemzője szerint nagyon közel vagyunk a padlóhoz, azaz attól a szinttől, ahonnan tovább már nincs hová süllyednie az árnak.

Sok függ azonban az OPEC kvótameghatározó ülésétől, amit március 15.-én tartanak Bécsben. Venezuela és Algéria már jelezte, hogy újabb termeléscsökkentésre tesz javaslatot. Szeptember óta már 4,2 millió hordóval fogták vissza termelésüket az OPEC-tagok, ám ezzel sem tudták megállítani az árak gyors apadását. Elemzők rámutatnak arra, hogy a sokáig tovább már nem halogatható egy valóban drasztikus mértékű kvótacsökkentés, amellyel stabilizálni lehetne az árat. 

A recesszió sújtotta világgazdaság felhasználása látványosan visszaesett, és még ma is napi 780 ezer hordóval haladja meg a kínálat a keresletet. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt az amerikai West Texas Intermediate olajtípus hordója 2,5 dollárral ért kevesebbet New Yorkban, most 42,28 dollár környékén kereskednek vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.