Racsni nyerte a fúrógéppel hajtott automobilok derbijét

A Föld Napja alkalmából negyedszer rendezték meg a saját tervezésű, környezetkímélő járművek viadalát, az Elektromobil versenyt.

Minden korábbinál több, összesen 124 csapat jelentkezett a negyedik Elektromobil derbire. A résztvevők közül hatvankét csapat állhatott a miskolci rajtvonalhoz, közülük ötven Magyarországról, hat Romániából, három Szerbiából, egy-egy Horvátországból, Németországból és Szlovákiából. A legfeljebb ötfős csapatok saját tervezésű és készítésű járművekkel mérték össze az erejüket a döntőn. Az ökoautókat a magyarországi Bosch által gyártott PSR 18 Li2 akkumulátoros kéziszerszámok hajtották meg.

A felsőoktatási intézmények műszakis hallgatói idén először a korábbinál kettővel több, azaz nyolc darab lítiumionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám segítségével hozták működésbe csapatuk Elektromobilját. A gyakran 2-3 verseny tapasztalataival felvértezve elinduló társulások mellett újoncok is részt vettek a viadalon. A többségében műszaki egyetemek és főiskolák mostani vagy alig néhány éve végzett hallgatóiból összeállt csapatok igazán nem takarékoskodtak a kreativitásukkal: a legváltozatosabb elképzelések öltöttek testet a rajtvonal mögött felsorakozó járgányokban, amelyekkel tervezőik nem csupán a győzelemért, de a nézők szimpátiájáért is harcba indultak.

A zaj- és károsanyag-kibocsátás nélkül, immár 8-8 kézi fúró meghajtásával futó járgányok elkészítésében idén először mentori feladatot vállaló, profi mérnökök támogatták az indulókat. Ennek köszönhetően a rajthoz már csak kipróbált, megbízható Elektromobilok sorakoztak fel. A járműveket és készítőiket hat kategóriában értékelték, így díjat kapott a körversenyek végső győztese a Leggyorsabb Elektromobil kategóriában, a leggyorsabb köridőt futó Legjobb Pilóta, de jutalmazták a legjobb műszaki megoldást éppúgy, mint a legkreatívabb csapatot, a középiskolások legeredményesebbjeit vagy a Bosch saját indulói közül legjobban teljesítőket is.

A Leggyorsabb Elektromobilt idén ismét a kecskeméti Racsni csapata állította versenybe, a Legjobb Pilóta Bognár Alex, a Racsni csapat tagja lett. A Legjobb Műszaki Megoldással az Óbudai Egyetem Pest Megye Lordjai alakulata rukkolt elő, a Legkreatívabb Elektromobil elismerést ezúttal a Bánki 2012-nek ítélte oda a közönség mellett a szakemberekből álló zsűri. A Legjobb Középiskolai Csapat a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolából verbuválódott GÉPpont lett, míg a Bosch-csoport Legjobb Elektromobilját a MOE Eagles csapata állította ki.

Több mint száz hazai és külföldi csapat nevezett az idei Elektromobil derbire
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.