Rábólintott az EKB a jegybank és a PSZÁF összevonására?

Néhány ponton kifogásolja, de alapvetően egyetért a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásával az Európai Központi Bank - írja a Magyar Nemzet.

Egyetért a pénzügyi felügyelet és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevonásával az Európai Központi Bank (EKB), az erről szóló törvényhez fűzött észrevételeiket összefoglaló levelükben azonban több ponton is kifogásokat fogalmaztak meg - írta a Magyar Nemzet. Az EKB egyebek mellett azért aggódik, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi döntéseiből származó fizetési kötelezettségei is a jegybankhoz kerülnek, vagyis azokat az MNB-nek kell viselnie. Ez az EKB szerint aggályokat vet fel a jegybank pénzügyi függetlenségével kapcsolatban. Az Európai Központi Bank szerint a követeléseket nem a jegybanknak, hanem az államnak kellene vállalnia.

Az EKB arra is kitér, hogy az MNB az összevonás után is megtartja azt a gyakorlatot, miszerint a pénzügyi felügyeleti tevékenység finanszírozása a piaci szereplők hozzájárulásából, felügyeleti díjból történik. Mint megemlítik, a függetlenséget akkor lehetne garantálni, ha a hozzájárulás mértékét ezentúl az MNB szabná meg, és külön tüntetné fel a könyvelésében. A jegybank autonómiáját az EKB szerint egy harmadik pont is fenyegeti: mégpedig az, hogy az MNB a PSZÁF minden alkalmazottját átveszi október elsejével.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egyes feladatainak a Magyar Nemzeti Bankba olvasztásával nemcsak a pénzügyi felügyelet, hanem a monetáris politika is stabilabb lehet. A Magyar Nemzet forrásai szerint az EKB aggályai túlzók. A felügyelet anyagilag eddig is önfenntartó volt, vagyis a jegybank pénzügyi mérlegét nem fenyegetik a PSZÁF kötelezettségei.

A szakértők szerint a felügyeleti tevékenység finanszírozása miatti aggodalmak sem megalapozottak. A pénzintézetek által fizetett felügyeleti díj megállapítása ugyanis külön, jól meghatározott szabályok szerint történik majd, így nem fordulhat elő, hogy akkora díjat rójon ki az MNB, amekkora az eredményének helyrebillentéséhez szükséges. A munkatársak átvétele a lap informátorai szerint szintén fölösleges aggodalomnak tűnik, mivel a jegybank október után bármikor dönthet a munkaviszonyukról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.