Quaestor: már a stagnálás is eredménynek számít

A Quaestor Zrt. szerint az új készenléti hitelmegállapodás (SBA) összege 15-20 milliárd euró körül lehet, ennek a segítségével megoldható az ország finanszírozása 2015-ig terjedően.

A Quaestor elemzőinek várakozása szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történő megállapodás leghamarabb március közepén születhet meg, a tárgyalások sikeressége az egész év gazdasági folyamatainak lefolyására meghatározó lesz.

Jelenlegi ismereteik alapján az új készenléti hitelmegállapodás összege 15-20 milliárd euró körül lehet, amely a következő 3-4 év finanszírozási szükségletének megoldásában nyújthat segítséget. Az ország jelenleg is finanszírozható, a probléma a finanszírozás költségével lenne, amennyiben a megállapodás elmarad. A sikeres megállapodás a globális kockázatvállalási hajlandóság növekedése mellett hozamcsökkenést eredményezhet a hazai állampapír-piacon.

Az IMF védőernyő ellenére jelentősen megnehezül a megkezdett adósságcsökkentés folytatása a gazdasági növekedés várható ütemének bizonytalansága és a lehetséges recesszió miatt – írják elemzésükben.

A költségvetési célok megvalósításának kockázatát növeli az euróárfolyam tartós gyengesége, amely a negatív gazdasági növekedési ütem következménye lehet. A magyar gazdaság a várhatóan mérséklődő külső kereslet és továbbra is visszafogott fogyasztási hajlandóság mellett legjobb esetben is stagnálhat, a hitelezésben sem lehet számítani javulásra és a munkanélküliség ismét emelkedhet.

Az elmúlt években folyamatos forgalomcsökkenés volt tapasztalható a hazai részvénypiacon, melynek okozója egyrészt a vállalati különadók bevezetése, másrészt a kötelező magánnyugdíjpénztár rendszerének megszüntetése volt.

Az idei évben talán megfordulhat a trend, azonban a hazai gazdaságot érintő recessziós félelmek továbbra is távol tarthatják a külföldi intézményi befektetőket. A vezető részvények közül a Molban és a Richterben lehet fantázia, az OTP árfolyammozgásan hektikus maradhat 2012-ben is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.