Quaestor: Pató Pál nyomában az MNB

Kapkodással nem vádolható a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank pénteken jutott el addig, hogy visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. (Quaestor Értékpapír Zrt.) tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását.

A döntésről az MNB pénteken közleményében adott tájékoztatást. Közlésük szerint, a felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A brókercég arra jogosult ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap, illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani.

Azt írják: a jegybank azért döntött a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Quaestor Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Mint ismert, azután, hogy az MNB célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Quaestor Értékpapír Zrt. működésében, a jegybank 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni. A kötvényvásárlási céllal nála befektető ügyfelek részére hamis visszaigazolást állított ki, mert a valóságban a kötvények jelentős részének szabályos megkeletkeztetésére nem került sor, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett.

A Quaestornál értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett, kártalanításra jogosult befektetőket az kárrendezést szabályozó – Országgyűlés által elfogadott – törvény értelmében a Befektető-védelmi Alap (BEVA), illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forint értékig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.