Forintgyengülésre kell felkészülni

Az idei évre 1,4 százalékos gazdasági növekedést, 310 forint körüli átlagos euróárfolyamot és 3,5-4 százalékos év végi alapkamatot valószínűsít legfrissebb negyedéves előrejelzésében a Quaestor.

Háda Bálint, a cég vezető elemzője a 2-2,5 százalékos GDP-bővülést váró optimista előrejelzésekkel szemben kételyeket fogalmazott meg, szerinte a beruházások és a fogyasztás gazdaságerősítő hatásai felettébb kérdésesek. Kettejük közül a beruházások összetételénél nagyobb a homály, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy az állam domináns szerepét egyelőre nem hajlandó átvenni a vállalati szféra.

A vállalati derűlátás nem materializálódik, azaz nem a testesül meg fejlesztésekben, legalábbis aránytalanul kevés a céges beruházás. S hogy mi tartja vissza a cégeket? Háda szerint könnyen elképzelhető, hogy az uniós forrásokra ácsingóznak. A jegybanki hitelprogram keretében kínált 2,5 százalékos kamatnál van még jobb, éspedig az ingyen megszerezhető uniós támogatás – mutatott rá a vállalati kivárások egyik lehetséges okára az elemző.

El kell ismerni, hogy a növekedési fordulat megtörtént a magyar gazdaságban, a növekedés bázisa is szélesedett: az ipar és a szolgáltatások és a gazdaság többi szektora is hozzájárul a kilábaláshoz. Ugyanakkor eddigi kockázatok tovább élnek: példaként Háda Bálint a mezőgazdaságot említette, ott gyakorlatilag az időjárás kezében vagyunk.

A GDP felhasználási oldalán a fogyasztás egyre erősebb jelenléte örvendetes, s ha ez kitartó marad, akkor az komoly lökést adhat a növekedésnek. Még legalább két negyedév kedvező adata kell ahhoz, hogy a folyamat erősödését illető kételyek szertefoszoljanak. Addig viszont nem változtatnak 1,4 százalékos idei és kétszázalékos jövő évi GDP-prognózisukon.

Ami a hazai kamatpályát illeti, az MNB kénytelen lesz leállni a csökkentésekkel, de ebben nem belső gazdasági kényszerek fogják motiválni, hanem a külső körülmények megváltozása. Ezek közül is elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed likviditásbővítő programjának fokozatos leállítása, ami együtt jár a dollár erősödésével, s az amerikai eredetű pénzek hazavándorlásával.

Főleg annak tükrében, hogy a Fed szerdán jelezte, hogy a nulla százalékon álló kamatát a vártnál korábban, akár már jövőre megemelheti. Idehaza ennek folytán durván 25 százalékpontos kamatemelés is bekövetkezhet a következő három hónapban. A kamatgörbe alján vagyunk, az év végére 3,5-4 százalék környékére várják a befektetők a kamatszintet, idáig mehet fel a mostani 2,70 százalékról, illetve arról a mélypontról, ahová a monetáris tanács „bevágja” a rátát.

A forint a 314-es szintnél letapadt, sikertelen próbálkozások voltak ennek az átlépésére. Az év egészében 310-es euróárfolyamot várnak a Quaestornál. Az év hátralévő részében újabb forintgyengülést feltételeznek. A stabil és fenntartható növekedés viszont – ha megvalósul – enyhíthet az árfolyamon. A 295-ös szint lehet az, ahol a hegymászás után le lehet törölni az izzadságcseppeket, de erre Háda Bálint nem sok esélyt lát. Szerinte a forint május táján törheti át a 314-es ellenállási szintet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.