Pulykamészárlás - újra támad a madárinfluenza

H7N8 néven új madárinfluenza törzs fertőz az Egyesült Államokban. Már 60 ezer pulykát kellett kiirtani.

Folyton új madárinfluenza-törzsek jelennek meg az Egyesült Államokban, ahol tavaly 50 millió szárnyast kellett leölni a H5N2-es jelű vírus fertőzése miatt. Akkor 3,3 milliárd dollár veszteség érte az állattartókat - írja az Agrárszektor.hu.

Noha Amerikában és Európában a madárinfluenza nem terjedt állatról emberre, a járvány továbbterjedését csak a fertőzött állomány kiirtásával tudják megelőzni. Most Indiana államban tenyésztett pulykákat támadott meg a betegség. Ezeknek a leölésével a nagyobb károk is megelőzhetők.

Magyarországon 2006-ban volt a legnagyobb madárinfluenza-járvány, akkor 12 milliárd forintos kár keletkezett, amelynek a zömét sohasem térítették meg. A madárinfluenza kártételéről megoszlanak a vélemények: vannak, akik a spanyolnáthához hasonló, az embereket is veszélyeztető világjárványtól tartanak, mások szerint nem a járvány, hanem a tőle való, gerjesztett és hisztérikus félelem okoz károkat.

Magyarországon legutóbb 2015 februárjában azonosítottak madárinfluenza-fertőzést. Továbbterjedését sikerült megakadályozni. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.