PSZÁF: nem rohannak a vesztükbe a biztosítók kgfb 'részlegei'

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) piacon az első kedvezőtlen jelek ellenére a 2012. évi befolyó díjak várhatóan elégséges fedezetet nyújtanak a kárkifizetésekre és a költségekre.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) piacon az első kedvezőtlen jelek ellenére a 2012-re meghirdetett, illetve az átkötések hatására 2012-re előre láthatóan befolyó díjak (a tartalékok lebonyolítási eredményével, illetve a tartalékfedezeti eszközportfólió hozamával együtt) várhatóan elégséges fedezetet nyújtanak a kárkifizetésekre és a költségekre – állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) új összefoglalója. Egyetlen biztosító sem hirdetett olyan dömpingárat, ami önmagában a biztosító fizetőképességét veszélyeztetné.

Az állomány megoszlásában nem következtek be olyan változások, amelyek káros, a rendszer kijátszására irányuló piaci folyamatokra utalnának. A 2011/2012. évi kgfb díjhirdetési kampányban a 2010/2011-es drasztikus díjcsökkentést követően a biztosítók ismét jelentősen mérsékelték az áraikat. Már az előző átkötési időszak 20 milliárd forintos díjtömegcsökkenésnél is jelentős várható veszteségről szóltak a sajtóhírek, és sokan kételkednek abban, hogy az idei, további 12 milliárd forintos további csökkentés kigazdálkodható.

A kockázati tényezők (a közúti balesetben sérültek száma, illetve a tárgyévi kárfölhasználás) alakulása alapján az várható, hogy csökkenő kárhányad (82 százalék), növekvő költséghányad (41 százalék) és csökkenő kamatbevétel eredőjeként 2012-ben a kgfb üzletág összpiaci szinten továbbra is nyereséges lesz: a rendkívüli tételekkel nem számolva 3 milliárd forintos biztosítástechnikai veszteség adódik, amelyet a tartalékok fedezeti portfólióján várható hozam 10 milliárd forint körüli szokásos vállalkozási nyereségbe fordít át.

Az egyes biztosítók várható eredményének megítélése érdekében a PSZÁF új módszertant dolgozott ki annak mérésére, hogy az egyes biztosítók állománya (annak sajátos összetétele alapján) mennyivel kisebb vagy nagyobb kockázatot hordoz a piaci portfólióhoz képest. Ehhez elkülönítetten mérték, hogy az egyes legfontosabb díjeltérítési szempontok (járműtípus, életkor, illetve terület) egyes kategóriái önmagukban mekkora többletkockázatot jelentenek a teljes szerződésportfólió átlagához képest.

Ezek alapján az egyes biztosítók kárhányada várhatóan 70-100 százalék közé esik, rendkívüli mértékű, az adott biztosító fizetőképességét veszélyeztető biztosítástechnikai jellegű veszteség egyik biztosítónál sem várható. A díjszint egyik biztosítónál sem tolódott el jelentősen: általában a „drága” biztosítók drágák, az „olcsók” olcsók maradtak.

A biztosítók (ideértve a határon átnyúló szolgáltatást is) az átkötési időszakban összességében 983 ezer fölmondást, illetve 1,026 millió új szerződést regisztráltak. Ebből 111-116 ezer a flottákat érinti. A durván egymilliónyi átkötésből 288 ezer a régi biztosítóhoz visszakötők száma, így a ténylegesen biztosítót váltók száma 690-710 ezer körül alakult.

A 2012-es díjtarifákkal a 2011-es állományon számolt díjak összességében mindössze 2,8 százalékkal alacsonyabbak a 2011-es díjaknál. Ennek ellenére a 2011 végi 23277 forintos átlagos állománydíj 2012 elejére (11,6 százalékkal) 20571 forintra csökkent, ugyanis a régi szerződésük helyett újat kötő szerződők átlagosan a régi díjuk 28,4 százalékát spórolták meg. 

Így a váltók még a 30 százalékos baleseti adóval együtt is átlagosan 7 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint korábban. Mivel ugyanakkor a váltók számára a régi biztosítójuk a régi díjukhoz képest átlagosan 3,4 százalékkal magasabb díjat ajánlott, az átkötők valójában átlagosan 30,8 százalékot spóroltak a váltással.

A kampányidőszakban inkább az átlagosnál magasabb díjú szerződők váltottak, de a váltás után a váltók átlagdíja 17868 forintra, azaz mélyen az új átlagdíj alá csökkent. Ez ugyan azt mutatja, hogy mennyire megérte váltani, de nem jelenti azt, hogy a nem váltók is ekkora vagy ehhez hasonló csökkenést tudtak volna elérni, ha a váltás mellett döntenek, hiszen értelemszerűen inkább azok váltottak, akiknél a váltás érdemi díjcsökkenést eredményezett.

A 2011. december 31-ei 99,5 milliárd forintos összpiaci állománydíj 2012. január 1-jére 88,8 milliárdra csökkent. Ez a 10,6 milliárd forintos (10,7 százalékos) díjtömegcsökkenés két lépcsőben valósult meg. Egyrészt a biztosítók újratarifálták áraikat, és minden szerződőre adódott egy új díj a régi biztosítójánál. Ez önmagában 2,8 milliárd forintos díjtömegcsökkenést eredményezett. Másrészt ezen új díj alapján a váltás mellett döntők további 7,8 milliárd forintos csökkenést okoztak.

2011-ben (a IV. negyedéves adatok alapján) a kgfb piac biztosítástechnikai eredménye 0,6 milliárd forint volt. Ehhez hozzávéve a biztosítástechnikai tartalékok fedezetén elért hozamot, az egyéb, rendkívüli elszámolások nélkül 13 milliárd forintos szokásos vállalkozási eredmény adódik 2011-re. Vagyis a tavalyi nagy, 20 milliárd forintos díjcsökkenés és az előzetes piaci borúlátás ellenére a kgfb üzletág jelentős nyereséget hozott 2011-ben.

Az idei 10,6 milliárd forintos állománydíj-csökkenés még mindig pozitív eredményt vetít előre, azonban a 2011. évi jó eredmény nagymértékben a tartalékokon elért 19 milliárd forintos lebonyolítási eredménynek köszönhető. A PSZÁF szerint az említettek figyelembe vételével 2012 során is jelentős, azonban a tavalyi 19 milliárd forintos értéknél szerényebb összegű lebonyolítási nyereség várható.

2012 : a biztosítók nem roppannak bele
Pereszteg, 2012. június 13. Rendőrök helyszínelnek a 85-ös főúton Peresztegnél, ahol egy Sopron felől Győr irányába haladó autó szabálytalanul előzött egy kocsisort. A szemből érkező jármű vezetője, hogy elkerülje az ütközést, félrerántotta a kormányt, és emiatt egy furgonnak ütközött. A sofőr a helyszínen meghalt. Az utat a helyszínelés idejére teljes szélességben lezárták. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.