Provokációtól tartott a megzsarolt Csányi Sándor

Provokációtól tartott az OTP elnök-vezérigazgatója, amikor 2007-ben megzsarolták - mondta Csányi Sándor szerdai tanúvallomásában a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vád szerint L. András kérésére K. Tibor elsőrendű vádlott 2007. november végén, december elején három zsaroló e-mailt
küldött az OTP vezetőjének, melyben 50 millió eurót, azaz - akkori árfolyamon - több mint 12,5 milliárd forintot követelt azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a Bank Center-ügyben történt állítólagos törvénytelenségeket, súlyos, 150 milliárdos kárt okozó pénzügyi visszaéléseket, melyekhez a zsaroló e-mailek szerint Csányi Sándor segédkezett.

Csányi Sándor a bíróság tárgyalótermében
Budapest, 2010. április 21. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója (b2) a bíróság tárgyalótermében beszél, amikor tanúként hallgatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság a bankvezér elleni zsarolás ügyében. A vádlottak 2007 december elején az OTP vezérigazgatóját zsarolták meg azzal, hogy ha nem fizet egy jelentősebb összeget, nyilvánosságra hoznak egy rá nézve kedvezőtlen dokumentumot. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csányi Sándor tanúvallomásában a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán tanúként elmondta, hogy komolyan vette a fenyegetést elsősorban azért, mert ezzel a bank, illetve az ő befektetései iránti hazai és nemzetközi üzleti bizalmat, illetve a részvények értékét rombolhatták volna. Ezért nyomban feljelentést tett az eset miatt.

Biztos volt abban, hogy szándékos szabálytalanságot nem követtek el, a Bank Centerrel kapcsolatos ellenőrzések, például APEH-vizsgálat mindent rendben talált. Csányi Sándor tanúvallomásában azt is megjegyezte, hogy azért is tett rögtön feljelentést, mert tartott attól, hogy provokációról van szó és figyelik, miként reagál a levélre.

Akkoriban a bankadó miatt nem volt jó viszonyban a kormánnyal - fűzte hozzá az OTP elnök-vezérigazgatója.
Az ügyészség szerint L. András másodrendű vádlott évekkel ezelőtt anyagi vitába keveredett az OTP-vel, ám keresetét a polgári bíróság elutasította. Ezután L. András megkereste G. Zoltán harmadrendű vádlottat, az APEH korábbi elnöki tanácsadóját, akitől a budapesti Szabadság téren található Bank Center beruházásával kapcsolatos adóhatósági vizsgálatról szóló iratokat kapott.

Egy korábban meghallgatott tanú, az APEH egyik volt munkatársa azt vallotta: az ügy több vádlottja is kapcsolatba került korábban Keller László közpénzügyi államtitkárral, Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselővel, illetve a titkos szolgálatokat felügyelő kormánytaggal.

A tanút - állítása szerint - azért távolították el az APEH-től, mert nem volt hajlandó feljelentést tenni a Bank Center-ügyben,
ugyanis szakmai álláspontja szerint a rendelkezésre álló iratok alapján erre nem volt lehetőség. A bíróságon tavaly októberben meghallgatott tanú elmondta azt is, hogy az üggyel kapcsolatos iratok évekkel ezelőtt befolyásos körökben ismertek voltak.

Az OTP vezetőinek megzsarolása miatti elsőfokú büntetőper szerdai tárgyalása bizonyítással folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.