Pörögni fognak a tenderkiírások

Gőzerővel roboghat a pályázatírás az elkövetkező napokban, mert a legtöbb ügyletet még a novembertől hatályos közbeszerzési törvény módosítása előtt akarják a megrendelők elindítani. Mint arra a MAPI Fejlesztési Zrt. felhívta a figyelmet, november 1-től minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja a 25 millió forintot, közbeszerzési eljárás lebonyolítására lesz szükség.

Ám ha még ma elindítják a beszerzéseket a megrendelők, el lehet tekinteni a közbeszerzéstől. „Az új törvény nagyobb versenyt, átláthatóságot biztosít, természetesen ennek ára van. Többlet szakértői munkára lesz szükség, alaposan körbe kell járni minden beszerzést az összeszámítás és egyéb feltételek miatt” – foglalta össze Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója.

A következő kilenc hónapban háromezermilliárd forint összegű pályázatot kell kiírni, s ebben még nincs benne az a plusz, ami a novemberi értékhatár-módosítás során generálódhat. Ennek összegét nehéz is lenne előre megjósolni. Fontos, hogy a 25 millió forint korlát nem a beruházás értékére, hanem a támogatás összegére vonatkozik. Vagyis hiába tesz ki akár százmillió forintot egy beszerzés, ha a támogatás csak ennek húsz százalékáig terjed. Hiszen így a támogatás csak húszmillió. Ellenben annál az ötvenmillió forint értékű beszerzésnél már kell közbeszerzés, amely 70 százalékos támogatási intenzitást élvez, hiszen itt a támogatás 35 millió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.