Profitrekord a Facebook-részvényeken

Kétezerszeres hasznot elérni egy befektetésen nyolc év alatt nem lebecsülendő teljesítmény. Peter Thielnek, a Facebook egyik igazgatójának sikerült ez a bravúr.

Thiel kivárta a kötelező türelmi időszak végét, amit a tőzsdei részvénykibocsátáskor a bennfentes személyek számára előírnak, majd azonnal piacra dobta a birtokában lévő Facebook-részvények döntő többségét. Thiel a világ legnagyobb közösségi portáljává fejlesztett Facebook egyik legelső befektetője volt, kockázati tőketársasága révén 2004-ben félmillió dollárral szállt be a cégbe, s most 1,036 milliárd dollárt vett ki belőle. (Az igazsághoz tartozik, hogy Thiel részt vett a 2006-os 25 millió dolláros tőkeemelésben is – emlékeztet a Bloomberg.)

Peter Thiel jókor, jó helyre tette a pénzét.
Peter Thiel, entrepreneur and co-founder of PayPal, speaks during a news conference on "nonprofit, nonpartisan organization dedicated to economic research and innovative public policies for the 21st century" at the National Press Club in Washington October 3, 2011. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)

A türelmi időszak lejártakor 20,1 millió részvényt adott el 396 millióért, míg a májusi tőzsdei bevezetéskor pedig 640 millió kapott általa felkínált részvénycsomagért. Peter Thielnek még így is több mint ötmillió részvénye maradt, ez mai árfolyamon százmillió dollárt ér. Az igazgató neve meglehetősen jól cseng az on-line szakmában, hiszen társalapítója és vezérigazgatója volt az internetes fizetési rendszert kidolgozó és működtető PayPalnak. Posztjától 2002-ben vált meg, amikor az Ebay internetes áruház és aukciósház 1,5 milliárd dollárért átvette a céget.

Thiel lépése elemzők szerint elgondolkodtató lehet, s ha példáját a vállalat üzletmenetére közvetlen rálátással bíró vezetők is követik, az igen rossz jelzés lenne befektetők számára, s tovább morzsolódna az árfolyam, ami amúgy is felére zuhant vissza a kibocsátás óta. Márpedig a Facebook növekedési kilátásait, profittermelő képességét illető aggályok így is egyre erősebbek.

Egyelőre a „belsősök” által birtokolt részvények közül 271 milliót „szabadítottak fel”: a nagy kérdés a novemberig forgalomképessé váló további, összesen 1,44 milliárd darab részvénnyel mit kezdenek a tulajdonosaik. Mindenesetre a mostani tételből 50 milliót az Accel Partners kockázatitőke-társaság is értékesíteni szeretne, s ebbéli szándékát közölte is az amerikai tőzsdehatósággal (SEC).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.