Profitot termel az új MNB-vezetés

Elsősorban az alapkamat csökkentésének és a gyenge forintnak köszönhetően a tervezett veszteség helyett nyereséggel zárta a tavalyi évet a jegybank.

Első évében nem szorul állami apanázsra a Matolcsy György vezette jegybank. Az intézmény tavaly márciusban távozott előző vezetése 203 milliárd forintos hiánnyal tervezte a 2013-as évet, ehhez képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 26,3 milliós profitot termelt.

Noha a jegybanki vezetés munkáját az MNB különleges szerepe miatt nem szabad az eredménykimutatásban szereplő milliárdok előjelével minősíteni, az új jegybanki vezetés folyamatosan ezt tette, s miközben elődjét kritizálta, „ledolgozta” a tervben szereplő veszteséget.

A teljesítményeket egyébként sem lehet összevetni, mert októbertől az MNB magába olvasztotta a pénzügyi felügyeletet, s az összevonás alaposan torzítja a számokat. Megjegyzendő, hogy Járai Zsigmond munkásságát sem lehet a számok alapján megítélni, hiszen az utóbbi évtized legnagyobb vesztesége és nyeresége is az ő elnökségéhez fűződik.

A MNB szerint főként az alapkamat-csökkentési sorozat hozott a kiadási oldalon nagy megtakarítást, de a forint gyengülésén is nyert a jegybank, miközben pénzügyi műveletei az előző évinél rosszabbul alakultak. A működési költségek tavalyi 14,35 milliárd forintot tettek ki, ez az előző – PSZÁF nélküli – évinél 23,2 százalékkal magasabb.

A beruházások terén spórolós volt tavaly a jegybank, a tervezettnél 160 millióval kevesebb, összesen egymilliárd értékű fejlesztés valósult meg az intézménynél. Az előzetesen közölt adatok mögötti folyamatokat a részletek várhatóan májusi kibontásakor lehet majd értelmezni.

A jegybanknál nemcsak az eredmény, hanem a devizahitelesek ügye is pozitív fordulatot vett, ez szűrhető le abból, hogy Matolcsy György tegnap egyeztetett a témában Szili Katalinnal, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnökével.

Az ellenzéki párt képviselőit az MNB épületében fogadta Matolcsy, ezzel is kampánytémává emelve a látogatást. Pártpolitikusok egyébként normális esetben legfeljebb a látogatóközpontig juthatnak el, nem az elnöki tárgyalóig.

A KTI választási eredményétől függetlenül, de a voksolások után a kis párt és az MNB – mások bevonásával – közös munkacsoportot hoz létre a devizahitelesek helyzetének kezelése érdekében, ami szintén merőben szokatlan, hiszen erre való hivatkozással bármelyik társadalmi csoport élhetne hasonló kezdeményezéssel az MNB elnökénél.

Szili Katalin – az MTI tájékoztatása szerint – az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kezdeményezi, s ehhez megnyerte Matolcsy György támogatását. Emlékeztetett arra, hogy januárban előterjesztett nyolcpontos hitelesmentő törvényjavaslatuk fogadtatása jó volt, de nem kapta meg a T. Ház támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.