Privatizálták a Takarékbankot

Aláírta a Takarékbank eladásáról szóló szerződést az állami MFB és Magyar Posta. A vevő a takarékszövetkezeti és FHB-s tulajdonban lévő Magyar Takarék.

Korábbi információnknak megfelelően a Magyar Takarék Zrt. vásárolhatta meg a Takarékbank Zrt. közel 55 százalékos, állami tulajdonban lévő részvénycsomagját. Az erről szóló szerződést hétfőn írta alá a vevő és az eladó Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve a Magyar Posta – derült ki az MFB közleményéből. A vételár meghaladja a kilencmilliárd forintot, a Magyar Takarék többségét tulajdonló tucatnyi takarék a tájékoztatás szerint saját tőkéből finanszírozza részvételét a vállalkozásban.

Amint arról korábban beszámoltunk: az MFB és a Magyar Posta január 3-án írt ki pályázatot a Takarékbank többségi részvénycsomagjára. A pályázati tájékoztató első részét három jelentkező vette át, közülük kettő fizette be az ajánlati biztosítékot és vette át a teljes pályázati tájékoztatót – a Magyar Takarék mellett az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség. A február 6-ai határidőre azonban már csak az előbbi nyújtott be ajánlatot a részvényekre.

A kormány döntése alapján a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) az MFB-nek továbbra is megmarad a részesedése, így ezen a szervezeten keresztül a magyar állam a továbbiakban is kiterjedt szabályozási és szabályzatalkotási jogokkal rendelkezik a szektorban. Ennek megfelelően az SZHISZ tulajdonában marad az állam által a szektor intézményvédelmére juttatott, többek közt a keresztgarancia-rendszer anyagi fedezetéül szolgáló több mint 136 milliárd forint is – emlékeztet az MFB.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.