Orbán öngólja: privatizációs pénzüket kérik a vasasok

Kérik a privatizációs pénzüket a vasasok: szakszervezeti szövetségük szerint, ha a vasutasoknak jár a MÁV Cargo eladásából pénz, akkor saját cégeik értékesítéséből nekik is kapniuk kell. Területükön elkelt a telefongyár, a Ganz Mávag, a Csepel Művek, a December 4. Drótművek, a Lehel Hűtőgépgyár, a Dunai Vasmű.

A formálódó szakszervezeti egység kormány által történő megosztásától tart a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Aggodalmukat arra alapozzák, hogy a vasutasok 5 milliárd forintot kapnak a MÁV Cargo eladásából befolyt bevételből, miközben a vasas-ágazat területén történt számos privatizációból az ottani dolgozók többnyire nem részesültek ilyen juttatásban.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke üdvözli, hogy a vasutasok részesülnek a MÁV Cargo privatizációjából befolyt bevételből. Szerinte azonban a kormány eddigi, a szakszervezetekkel kialakított kapcsolataiból adódóan önkéntelenül is több kérdés fogalmazódik meg.

A szakszervezeti vezető ezek sorában említette meg azt: "vajon pozitív irányba változik a kormány többi szakszervezethez való viszonya is, amelynek a vasutasok számára biztosított pénz a kezdeti lépését jelenti"?

A vasasok felvetették: "lehetséges, hogy ezzel a lépéssel a kormány a szakszervezetek erejét akarja megosztani, látva a lassan kibontakozó egységet, illetve a munkavállalókat akarja egymás ellen hangolni, mivel érezhetően egyre többen kezdenek hasonlóan gondolkodni, és egyre nagyobb egység van kialakulóban a kormány intézkedései ellen?"

A Vasas Szakszervezeti Szövetség működési területén levő számos privatizáció esetében ugyanilyen kormányzati álláspontot szeretne látni, mert minden kisebb és nagyobb vállalkozás korábban állami tulajdonú volt, mint például a telefongyár, a Ganz Mávag, a Csepel Művek, a December 4. Drótművek, a LEHEL Hűtőgépgyár, a Dunai Vasmű – mondta Balogh Béla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.