Privátbanki szolgáltatás: felértékelődött a bizalom

Komoly hatást gyakoroltak a privatbanki szolgáltatásokra a ciprusi fejlemények. A bizalom az ügyfél és a szolgáltató között mindenképpen felértékelődik.

Megkerülhetetlen hatással vannak a Cipruson történtek a nemzetközi és a hazai privátbanki szolgáltatókra, a betétbiztosításba vetett hit egész Európában megrendült – hangzott el a IV. Magyar Privátbankári Konferencián. A privatbankári szakma egyik legnagyobb kihívása most az, hogy megfelelően biztonságos, és jogilag korrekt választ adjon a történtekre. Már csak azért is, mert egyértelmű az álláspont az államok részéről, hogy az adózók adatait nem lehet elrejteni más országok adóhatóságai elől, így a világ szinte összes állama azon dolgozik, hogy lehető legvilágosabb képet kapjon állampolgáraik eltitkolt vagyonairól, s adóztatásukkal növeljék a költségvetési bevételeiket. Egyértelműnek látszik, hogy a következő években a vagyonkezelés, és a vagyonkezelési szolgáltatás, s ezzek kapcsolatban a szolgáltató felé a bizalom felértékelődik.

A nemzetközi piacra kitekintve Karagich Itván előadásában kifejtette: noha a nemzetközi gazdasági helyzet igencsak feszítettnek mondható, ám globálisan tekintve a magánvagyonok összege mintegy 10 ezer milliárd dollárral nőtt 2012-ben, amelynek többsége az ázsiai országokban jött össze. A milliárdosok számát tekintve ugyanakkor az is elmondható, hogy a világ összes régiójában – persze különböző mértékben - növekedést lehetett tapasztalni. A kormányok számára egyértelmű irány az offshore területek „termőre fordítása” - fejtette ki Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója is. Globálisan ugyan az mondható el, hogy a vagyonok mindössze 16 százaléka után adóznak, míg a fennmaradó 84 százalék után nem. Utóbbi összegnek csak a kamatadó mértékekor 100 milliárd dolláros tételekről lehet beszélni, így érthető, hogy ezen pénzek megadóztatása komolyan foglalkoztatja a kormányok fantáziáját.

A konferencia résztvevői a befektetői magatartással kapcsolatban kifejtetták az alacsony kamatkörnyezet átalakítja a hagyományos gondolkodást. A kutatások azt tükrözik: ha a kamatszint eléri a 3 százalékot, akkor vagyonos réteg komolyan el kezd gondolkodni arról, hogy mikor és hova vigye a pénzét. Ilyenkor megtörténik az befektetett vagyon újraelosztása a készpénz és a betétek átcsoportosítása alternatív befektetési lehetőségekbe.

A hazai piaccal kapcsolatban Blochamps szerint azok a privatbaki szolgáltatók lehetnek sikeresek, akik az ügyfelekkel együtt gondolkodva, azonnal reagálva egy erős bizalmi viszont tudnak kiépíteni. Egyébként itthon növekszik a privatbaki szolgáltatók által vezetett számlák száma. Tavaly ez például 46,5 ezer volt, míg 2011-ben 44,8 ezer, de például 2005-ben ez még csupán 21,1 ezerre volt tehető. A konferencia részvevőinek véleménye markánsan ketté oszlott azzal kapcsolatban, hogy növekszik-e a szegmens. Egyesek szerint egyértelmű a bővülés, míg mások szerint csupán a szektor stagnálásáról beszéltek.

Utóbbiak – Katona Ildikó, az MKB Bank ügyvezető igazgatója - azt mondják a pénzek inkább külföld felé tartanak. Igaz a ciprusi fejlemények hoztak némi élénkülést. Ami fejlődés volt az arra vezethető vissza, hogy a tőlünk keletre fekvő országok állampolgárai megtalálták Magyarországot, az egészen magas szolgáltatási színvonal miatt.

A privatbanki ügyfélkör ugyanakkor egyáltalán nem mondható mohónak. Pár százalékos reálhozammal már „beérik”, így ezen partnerek felé a szolgáltatóknak nem kell olyan magas kockázatot vállalniuk, mint például egy tőkepiaci befektető esetében Az ügyfelek pénzelhelyezési irányaiban egy eltolódás figyelhető meg: egyre nő a deviza aránya a megtakarításaikban, sőt ma már rendszerint ennek mértéke már nagyobb, mint a forinté – mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír igazgatója. A kis- és közepes vállalkozások generációváltásának is van hatása a piacra. Akadnak jónéhányan, akik nem tudják vagy nem akarják utódaikat bevonni a cég működtetésébe, s vállalataikat inkább értékesítenék. Ugyanakkor jellemző magatartás, hogy a befolyó pénzt nem Magyarországon szeretnék „munkára bírni”, azaz nem itthon helyezik el.

A privatbankári ügyfelek egyébként roppant konzervatívak, de egyre több olyan példa van, hogy részvénypiaci befektetések felé is komolyabban érdeklődnek, s ilyen tételeket korábbiaknál magasabb arányban el lehet helyezni a porfólióikban.

A következő hónapok slágertermékei – a tapasztalható érdeklődések alapján - az abszolút hozamú alapok lehetnek, e mellett a feltörekvő piacokhoz köthető termékek ugyancsak fókuszába kerülhetnek. Köves Benedek az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a Fed eszközvásárlási programjának jelzett csökkentése miatta a dollár lehetséges erősödésére, illetve az ehhez köthető befektetési lehetőségekre is rámutatott, mint az ügyfelek egyik lehetséges célpontja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.