Prémiummegvonással büntették magukat a bankárok

Lemondott év végi prémiumáról a Goldman Sachs (GS) bankház teljes vezérkara. A 700 milliárd dolláros állami bankmentő csomagból részesedő pénzintézet vezérigazgatója, Lloyd Blankfein és hat helyettese így kénytelen lesz beérni az évi 600 ezer dolláros alapfizetéssel.

Ez az összeg soknak éppenséggel nem mondható a bankház méretéhez képest. Főként ha a tavalyi rekordév után jutalomként kiosztott „sztárgázsikat” nézzük. Nem fukarkodtak az anyagi elismeréssel a Goldmannél, hiszen Blankfein 69 milliót, a többiek pedig 50-65 millió dollárt vehettek fel.

Azóta nagyot fordult a világ, a hitelválság következtében a GS árfolyama az idén 69 százalékot esett, köszönhetően a harmadával csökkenő bevételnek és a 47 százalékkal visszaeső nyereségnek. Az előrejelzések szerint a szeptemberben befektetési bankból kereskedelmi bankkonszernné átalakult GS utolsó idei negyedévéről már veszteséget fog jelenteni.


A közhangulat afelé hajlik, hogy az adófizetők pénzéből ne fizessenek milliós bónuszokat pont azoknak a bankároknak, akiket súlyos szakmai felelősség terhel a válság kialakulásáért. Ezt meglovagolva New York állam igazságügyi minisztere, Andrew Cuomo felkérte az állami támogatásban részesülő bankokat, hogy nyilatkozzanak a vezetői juttatásokról, s arról, hogy a premizálási rendszerben milyen változtatásokat eszközölnek, tekintettel a kialakult helyzetre. Cuomo most elégedetten nyugtázta az önkéntes prémiummegvonás hírét, reményét kifejezve egyúttal, hogy hamarosan a többiek is követik a GS vezetőinek példáját.

„Helyesen cselekedtek” – dicsérte főnökeit Lucas van Praag, a GS szóvivője, hozzátéve: mint az amerikai bankrendszernek része, a Goldman sem vonhatja ki magát a szektort érintő megszorítások alól.

„Ezek a csúcsbankárok évek hosszú során át gyártották a pénzt a részvényesek és persze maguk számára. Nem vágja őket földhöz, ha most az egyszer nem járulnak a kasszához – mondta a Bloomberg kérdésére a Boyden Global nevű New-York-i munkaközvetítő cég ügyvezetője. Jeanne Branthover szerint azonban az alacsonyabb beosztású banktisztviselőknél már komoly anyagi nehézséget okozhat a prémium és más juttatások megvonása.”

Eddig alig néhány bankár látta úgy, hogy a válságban önmegtartóztatással kell élnie. John Mack, az értékéből az idén már 77 százalékot veszítő Morgan Stanley vezérigazgatója volt az első fecske a Wall Streeten: ő tavaly mondott le jutalmáról, miután kiderült, hogy a cége – fennállása óta először – veszteséges negyedévet zárt. Igaz, Mack a megelőző évben 40 millió dolláros jutalomban részesült. Az idei bónuszok sorsáról két hét múlva döntenek a Morgan Stanleynél.

Európában Josef Ackerman, a Deutsche Bank vezérigazgatója, valamint két beosztottja, Anshu Jain és Michael Cohrs mondott le elsőként az idei prémiumáról.

Nem az önkéntesség dominált a svájci UBS-nél, amely hétfőn döntött arról, hogy nem fizeti ki Peter Kurer elnök és Marcel Rohner vezérigazgató papír szerint járó prémiumát, s jövő évtől új, átlátható premizálási rendszert léptet életbe. A hitelválság egyik legnagyobb vesztesét 60 milliárd dollár értékű támogatásban részesítette a múlt hónapban a svájci kormány, nem minden feltétel nélkül.

Ezek közé tartozott a prémiumrendszer átszabása is. Azt kérték, hogy csak annyi pluszpénzt osszanak szét, ami „feltétlenül szükséges”. Ezt akceptálták az UBS-nél. Az új ösztönző rendszer a hosszú távú értékteremtést helyezi a fókuszba, így a vezetők fix fizetést kapnak a jövőben, s ehhez járul a három éves árfolyamemelkedéstől függő prémium. Azaz a vezetők éves prémiumát kiszámolják ugyan, de csak három év múlva kaphatják azt kézhez.


Nagy-Britanniában az állami milliárdokkal kisegített Royal Bank of Scotland, a Lloyds TSB és a HBOS vezetőinél marad el az idén a prémiumosztás – szintén kormányzati nyomásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.