Prémiumrészvények lesznek a tőzsdén

Hamarosan átalakul a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiaci kategóriarendszere, decemberben pedig a tőzsde jelenlegi kereskedési rendszerét a Xetra váltja fel.

Prémium és standard kategóriára nevezik át a jelenlegi "A" és "B" részvénykategóriákat és létrejön egy harmadik, "T" kategória a technikai bevezetéssel tőzsdére került cégek számára - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Katona Zsolt, a tőzsde vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a közeli tervekben szerepel a kis- és közepes vállalkozások számára egy külön MTF platform létrehozása, amely egyszerűbb tőzsdére lépést és tőzsdei tőkebevonást tenne lehetővé. Ehhez kormányzati támogatást is próbál szerezni a BÉT.

A Xetra december 6-án váltja fel a tőzsde jelenlegi kereskedési rendszerét, de csak az azonnali piacon, a származékos piacot továbbra is az MMTS-rendszer szolgálja majd ki. A tervezett árjegyzői rendszert egy későbbi időpontban és nem a Xetrával egy időben vezetik be. Katona Zsolt szerint a kibocsátók és befektetők egyértelműen profitálni fognak a rendszer bevezetéséből, a kereskedőcégek számára ugyanakkor áldozatvállalással is jár.

A tőzsde nagyobb forgalmat remél az új rendszertől, az év végi bevezetés miatt azonban ennek a hatása csak 2014-től lesz érezhető. Ebben az évben a tavalyihoz hasonló, 10,2 milliárd forintos napi átlagforgalommal számol a BÉT - mondta el a vezérigazgató.

Kifejtette, hogy a tőzsde az alacsonyabb bevételekhez igyekszik hozzáigazítani a költségoldalt is. A piac- és termékfejlesztés érdekében a tőzsde vezetése aktív kommunikációt folytat a piaci résztvevőkkel és gazdasági-politikai döntéshozókkal. Egyebek közt elkészítettek egy tanulmányt az állami vállalatok tőzsdei bevezetésének lehetőségeiről.

A Xetra kereskedési rendszerről Katona Zsolt elmondta, hogy az egy világszerte használt, szofisztikált platform, amelyhez 18 országból 250 brókercég csatlakozott, mintegy 11 ezer részvény és további 800 ezer strukturált termék kereskedését teszi lehetővé. A Közép-Európai Tőzsdecsoport, a CEESEG magyar tőzsdén kívüli másik három tagja is ezt használja már.

Az új rendszer előnyei közé sorolta, hogy a Xetrát használó és a magyar értékpapírok iránt érdeklődő piaci szereplők számára megnyílik a magyar piac, és fordítva, a magyar befektetők és befektetési szolgáltatók számára is közvetlenül elérhetővé válnak a nemzetközi értékpapírpiacok. A magyar tőzsdén új tagok és új kereskedési technikák jelenhetnek meg, nőhet a piac likviditása, ami jobb árazást, olcsóbb kereskedést hozhat. A BÉT reményei szerint a jelenlegi tőzsdén kívüli, OTC-piaci forgalom egy része is átterelődhet a szabályozott piacra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.