Praktikák a magas rezsiszámla ellen

A hosszúra nyúlt nyár után megérkezett az ősz, hamarosan beindul a fűtési szezon. Apróbb praktikákkal, kis odafigyeléssel akár 15 százalékot is faraghatunk a fűtésszámlán.

Akár 15 százalékos megtakarítás is elérhető a fűtési szezonban, ha változtatunk a rossz szokásokon, odafigyeléssel apróbb praktikákat alkalmazunk – mondta a Kossuth Rádióban Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa.

Amíg sokan azon gondolkodnak, mivel váltsák ki a gázfűtést, Bólyban nyugodtan várják a telet. Hárs József polgármester a Kossuth Rádiónak elmondta: a termálvizes fűtés olyannyira bevált, hogy évente 40 millió forintot - 600 ezer köbméter gázt - spórolnak vele.

Termálvízzel fűtik az iskolát, de a településen fúrt két kút teljes kapacitása még nincs kihasználva. „A rendszernek ugyan vannak költségei, mégis hihetetlen hatékony" - fogalmazott. A felhasznált vizet ugyanis visszajuttatják a mélybe, ahol újra felmelegszik, majd 80-82 fokon ismét kiemelik. A polgármester elmondta: bőven van termálvíz-kapacitás az országban, csak nagyon kevés helyen használják ki az adottságot.

Az egyéni háztartásokban rettenetes pazarlás figyelhető meg – mondta Király Zsuzsanna. Rámutatott: sokan nyitott ablak mellett fűtenek – és egyébként így használják a légkondicionálót is -, de például a redőnyt sem eresztik le, amellyel télen-nyáron egyaránt energiát takaríthatnának meg.

Ugyan egyénfüggő, de az ajánlott hőfok 21 Celsius a lakásokban – folytatta Király Zsuzsanna, megjegyezve: minden egyes fok 6 százalékos energiakülönbséget jelent. Azaz ha valahol 5 fokkal melegebb van, ott 30 százalékkal többet fizetnek.

Minden lakás és ház más-más adottságokkal rendelkezik, ezért az energiahatékonyság javítása előtt célszerű szakértővel konzultálni, megújuló energiában pedig akkor érdemes gondolkozni, ha az épület energiahatékonyságán már javítottak, leszigetelték, ablakot cseréltek – magyarázta. Az Energiaklub kutatása szerint ha egy társasházi lakásban átlagosan 200 ezer forint évente a fűtésköltség, komoly hőszigeteléssel, nyílásszáró-cserével, a fűtési rendszer korszerűsítésével ez akár a felére is lecsökkenthető – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.