Pozsonynak nem az Uber kicsinálása volt az első gondolata

A tüntetések és brüsszeli vizsgálatok ellenére Szlovákiában virágzik az Uber és az Airbnb, és hamarosan ezen új típusú szolgáltatók működésének törvényi keretei is rendeződhetnek.

– A pozsonyi gazdasági tárca az egyre terebélyesedő közösségi gazdaság legalizálását oldaná meg azzal az előkészületben lévő jogszabállyal, ami ősszel kerülhet a kabinet elé – tájékoztatta lapunkat Maros Stano. A minisztérium szóvivője közölte, hogy ezzel a lépéssel megfelelő jogi keretek közé terelnék a szürkegazdaságnak ezt a dinamikusan növekvő részét. Elmondta azt is, hogy a pozsonyi és a kassai taxisok tavalyi tüntetései, valamint az Európai Bizottság vizsgálódásai ellenére továbbra is működik Szlovákiában az Uber, és egyre népszerűbb.

Robbie Khazzam, az Uber társaság kelet-közép-európai igazgatója a Trend című pozsonyi gazdasági lapnak nyilatkozva hamis mítosznak minősítette azt a vélekedést, miszerint az Uber szolgáltatásai az adók meg nem fizetése miatt olcsóbbak a taxik árainál. – Prágai és pozsonyi irodánkban minden gépkocsi-tulajdonossal törvényes szerződést kötünk, adószámot is kapnak, vagyis nem játsszuk ki a jogszabályokat – mondta.

A legalizálástól adóbevételt remél a pozsonyi kormány, véli Robert Chovanculiak

Állítását egy névtelenséget kérő Uber-sofőr is megerősítette lapunknak, szerinte ráadásul ez a munkáltató sokkal rugalmasabb és nagyvonalúbb, mint azok a taxis cégek, amelyeknél korábban megfordult. – Itt nem zargatnak mindenféle engedélyekkel, pszichológiai vizsgálatokkal és egyéb ostobaságokkal, mégis jóval többet keresek, havonta nettó 1500-2000 eurót, olykor még többet is. Az elégedett, főleg fiatal ügyfeleim jelentik a legjobb reklámot – árulta el a pozsonyi férfi.

Robert Chovanculiak, a szlovákiai­ Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet (INESS) gazdasági szakértője szerint az Uberen kívül főleg az Airbnb-t­ igénybe vevők száma növekszik, elsősorban Pozsonyban és Kassán. Egyre többen hirdetnek szállást saját lakásukban, és a szolgáltatást használva utaznak külföldön is. A szlovákiai Jaspravím és a Yuve honlapok látogatottsága is rohamosan növekszik: ezeken az oldalakon különböző szolgáltatásokat lehet megrendelni kisipari szakmunkáktól kezdve a gyermekek korrepetálásáig,­ felügyeletéig. A választék óriási. – Nyilvánvaló, hogy a kormány szeretné mielőbb megadóztatni ezeket a szolgáltatásokat is – tette hozzá a szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.