Pozsony visszavenné Bőst az olaszoktól

Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kabinetje azonnali hatállyal felmondja azt a bérleti szerződést, amelyet még 2006-ban, Mikulás Dzurinda kabinetje kötött az olasz Enel céggel a bősi vízerőmű üzemeltetéséről.
A döntést három okkal indokolta: – Az Enel évek óta nem hajlandó alapvető adatokat közölni, amelyek nyilvánvalóvá tennék, hogy a keletkezett hasznot a szerződésnek megfelelően osztják el. Ugyanez a társaság nem tájékoztatta a kormányunkat arról sem, hogy mikor tervezik a műtárgy nagyjavítását, amely a 710 megawattos teljesítményű létesítmény két évtizedes működését követően már felettébb időszerű.Kifogásoljuk azt is, hogy partnerünk nem hajlandó évente ötmillió eurót fizetni a vízerőművet működtető pozsonyi Vízgazdálkodási Vállalatnak (VV) a költségeik fedezésére – érvelt a szlovák kormányfő.

Robert Fico a továbbiakban elmondta, hogy Mikulás Dzurinda kormánya 2006 márciusában hagyta jóvá a Szlovák Villamos Művek (SE) privatizálását. Többségi, 65 százalékos tulajdonrészt az Enel szerzett, amely ezért 839 millió eurót fizetett. A kisebbségi csomag az államé maradt. Egyúttal szerződést kötöttek az olaszokkal arról, hogy a bősi vízerőművet harminc évre bérelheik. A haszon 65 százalékát a Vízgazdálkodási Vállalat kapja, a többi az olaszokat illeti meg, akik igy nyolc év alatt 340 millióhoz jutottak. Erre a külön egyezségre azért volt szükség, mert a bősi vízerőmű körüli szlovák-magyar jogi és anyagi természetű viták sem akkor, sem pedig azóta nem zárultak le.

Robert Fico csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: – Meggyőződésünk szerint ez a bérleti szerződés sérti a nemzetközi jogot, ezért eleve érvénytelen. Előző kormányom ilyen jogorvoslati kérelemmel már 2007-ben az illetékes szlovák bírósághoz fordult, amely azonban máig sem hozott végérvényes döntést. Emiatt döntöttünk a bérleti szerződés felmondásáról – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az Enel közleményben utasította vissza a szlovák fél kijelentéseit. – Várjuk a hivatalos írásos értesítést a szerződés felmondásáról, s nem zárjuk ki, hogy megfelelő jogi lépéseket teszünk, mert minden kötelezettségünket teljesítettük.  Az Enel évente jeletős összegeket költ a bősi vízerőmű megbizható működtetésére, elkészítettük a nagyjavításokkal kapcsolatos terveket is, amelyekről a Szlovák Villamos Művek novemberi közgyűlésén részletesen beszámoltunk. A turbinák nagyjavítása jövőre kezdődik – közölte Janka Burdová, az Enel szlovákiai szóvivője.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.