Pozitív várakozások, emelkedő árfolyamok

Pozitív várakozásokkal tekintenek a hétfői kereskedés elé a Budapesti Értéktőzsde szakértői.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a magyar piacon már beárazták a választások eredményét. A második fordulóban a várakozásoknak megfelelő eredmény szültetett.

Az elemző szerint a piacot most a pozitív görög fordulat mozgatja, s főként az, hogy előreláthatólag nem lesz szükség az adósság átütemezésére. A bróker szerint ugyanakkor a piac várja az Magyar Nemzeti Bank negyed százalékos kamatvágását is, amit a forint árfolyamának alakulása is jelez. Kifejtette, a fejlődő országok piacain is pozitív a hangulat, ami szintén húzhatja a magyar börzét.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint is pozitív várakozások uralják hétfőn a magyar értékpapír-piacot, az árfolyamok várhatóan emelkednek. Úgy vélte a Fidesz választási győzelmét pozitívan fogadták a befektetők, amit a forint árfolyamának erősödése is mutat. Az elemző szerint ugyanakkor a görög pénzügyi válság még nem oldódott meg, ami elbizonytalaníthatja a befektetők egy részét. Az MNB kamatdöntése pedig 14 óra után hathat jelentősebben a magyar értékpapír-piacra. Összességében azonban úgy vélte, hogy a BÉT-en a részvények árfolyama hétfőn felfelé mozog, s ez már a nyitásban is így lesz.

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 542,13 pontos, 2,27 százalékos emelkedéssel, 24.469,58 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 22,9 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 345 forinttal, 1,76 százalékkal 19.895 forintra erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 160 forinttal, 2,32 százalékkal 7.050 forintra nőtt, forgalmuk 14,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 0,76 százalékkal 800 forintra emelkedett, forgalma 2,7 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1700 forinttal, 4,10 százalékkal 43.200 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 3,3 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 191,1 millió forintos forgalom mellett 315 forinttal, 1,47 százalékkal 21.715 forintra erősödött. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2.170,05 ponton zárt pénteken, ez 35,32 pontos, 1,65 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.