Pozitív mérleg a külkereskedelemben

Erősített a külkereskedelem: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a mérlegtöbblet 2010 január-júliusban 3,101 milliárd euró (847 milliárd forint) volt, 1,182 milliárd euróval (289 milliárd forinttal) több, mint 2009 azonos időszakában.

Az első becslés szerint az idén júliusban a kivitel értéke 5,86 milliárd euró (1.658 milliárd forint), míg a behozatalé 5,62 milliárd euró (1.588 milliárd forint) volt. Előbbi 18, utóbbi 21 százalékkal nőtt 2009 júliusához viszonyítva.

A külkereskedelmi aktívum júliusban 241 millió euró (70 milliárd forint) volt. Ezzel az egyenleg 87 millió euróval (17 milliárd forinttal) romlott az előző év hetedik hónapjához képest. A júliusi kivitel 75, míg a behozatal 68 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az előzetes adatok alapján 2010 január-júliusban a kivitel euróban 21, a behozatal 18 százalékkal nőtt a múlt év első hét hónapjához képest. A kivitel értéke az első hét hónapban 39.831 millió euró (10.883 milliárd forint), a behozatalé 36.730 millió euró (10.036 milliárd forint) volt. Az első hét havi egyenleg javult a 2009. január-júliusi 1.919 millió euróhoz (558 milliárd forinthoz) viszonyítva.

Az első hét havi részletes adatokat szeptember 30-án közli a KSH.

Az idei év első hat hónapjában a külkereskedelmi terméktöbblet 2,860 milliárd eurót (777 milliárd forintot) tett ki, 1,270 milliárd euróval (306 milliárd forinttal) többet, mint 2009 azonos időszakában.

Tavaly az első hét hónapban a kivitel volumene 18, a behozatalé pedig 25 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg 2,582 milliárd eurós (747 milliárd forintos) többletet mutatott, az előző év hasonló időszakának 136 millió eurós (31 milliárd forintos) passzívumához képest.

Elemzők: a vártnál kisebb többlet nem befolyásolja az előrejelzéseket

A külkereskedelmi mérleg júliusi havi többlete ugyan kisebb lett az elemzők által vártnál, mivel az import dinamikája meghaladta az exportét, a szakemberek szerint azonban ez a tendencia nem lesz tartós, azaz továbbra is a mérleg jelentős javulásával számolnak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint bár hosszú ideje először fordult elő, hogy az import dinamikája lényegesen gyorsabb volt, mint az exporté, ez a folyamat valószínűleg nem lesz tartós, azaz továbbra sincs fordulat a külkereskedelemben. Sem a fogyasztás oldaláról, sem a beruházások oldaláról nem látni ugyanis olyan fordulatot, ami indokolná, hogy az import a következő hónapokban is gyorsabban bővüljön az exportnál.

Megjegyezte, hogy a havi, közel negyedmilliárd eurós mérlegtöbblet így is jelentős, bár az elmúlt hónapokban ennek a duplájához szoktunk hozzá.
Az elemző szerint a következő hónapokban visszatérnek majd az ennél nagyobb egyhavi többletek, és az a tendencia, hogy az export gyorsabban nő, mint az import.

Török Zoltán az év végére 5,5 milliárd euró aktívumot vár a külkereskedelmi mérlegben.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője kiemelte, hogy a júliusi többlet jóval kisebb lett a vártnál, mivel az import nagyobb mértékben bővült, mint az export. Hozzátette, hogy a növekedés mértéke továbbra is magas mindkét oldalon, bár ő a dinamika lassulásával számolt, mert az európai konjunktúra gyengülése miatt kevesebb megrendelés érkezik a magyar ipar felé.

Az egyhavi adat nem változtatja meg a távolabbi kilátásokról alkotott képet - mondta az elemző. Kondrát Zsolt a továbbiakban is azt várja, hogy lassulni fog mind az export, mind az import növekedési üteme - ennek a bázishatás miatt is be kell következnie egy idő után -, de havi szinten továbbra is aktívumot mutat majd a külkereskedelmi mérleg. Az MKB Bank Zrt. vezető elemzője az év végére 5 milliárd euró aktívummal számol, és jövőre is többletet vár.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.