Pótolhatatlan a líbia olaj

A felkelés miatt napi egymillió hordónyi nyersolajjal csökken a piaci kínálat és ezt semmilyen forrásból nem lehet pótolni- derül ki egy londoni elemzésből.

 Minősége és közelsége miatt nem pótolható a piaci kínálatból kiesett líbiai olaj - vélekedtek pénteken londoni iparági szakelemzők, akik szerint Líbia nagy valószínűséggel hosszabb ideig nem lesz jelen a nyersolaj világpiacán.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl, pénteki helyzetértékelésében azt írta, hogy számításai szerint több mint egymillió hordó napi nyersolaj-kínálat esett ki a líbiai felkelés okozta leállások miatt, ráadásul rövid szállítási távú, "light sweet" típusú, vagyis a legmagasabb minőségű olajpárlatok gyártására alkalmas, alacsony kéntartalmú könnyűolajról van szó.

A ház szerint ezt ugyanilyen minőségben jelenleg "semmivel nem lehet pótolni", mivel nincs a piacon napi egymillió hordó kínálati felesleg rövid szállítási útvonalú, light sweet típusú nyersolajból.
A Barclays Capital elemzése szerint a líbiai olaj legfőbb felhasználói az európai finomítók, és a rövid szállítási útvonal miatt az ellátási láncban igen kevés a tartalék.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.