Pótlólagos tőkére kényszerül a Bank of America és a Citigroup?

Az Egyesült Államok vezető bankjai közé tartozó Bank of America és Citigroup pótlólagos tőkésítésre kényszerülhet a pénzintézeteken végzett stressz tesztek nyomán - írta kedden, szűk egy héttel a teszteredmények nyilvánosságra hozatala előtt a The Wall Street Journal.

A rangos New York-i üzleti lap értesülése szerint a két bankot - eddig mindkettő 45 milliárd dollárt kapott a szövetségi bankmentő csomagból - értesítették a kormányzati ellenőrök, és közölték velük, hogy a tesztek alapján tőkepótlásra lehet szükségük. Ha a hír igaznak bizonyul, ezt azt jelenti, hogy a két pénzintézet helyzetét a szövetségi ellenőrök nem találták elég erősnek ahhoz, hogy tőkésítés nélkül kibírjanak egy, a jelenleginél esetleg súlyosabb pénzügyi válságot. Az újság szerint várhatóan mindkét bank el fogja utasítani az előzetes értesülést, cáfolva, hogy ilyen rossz helyzetben lennének.

A kormány a tervek szerint május 4-én hozza nyilvánosságra a 19 vezető amerikai bank állapotáról végzett úgynevezett stressz tesztek eredményét. A pénzügyi tárca több szempont alapján azt vizsgálta, hogy nehezebb gazdasági körülmények között mely pénzintézetek kerülnének csőd közeli helyzetbe, vagyis melyeknek lenne szükségük pótlólagos szövetségi támogatásra. Azt tesztelték, hogy a pénzintézetek életben maradnának-e, ha a munkanélküliségi arány jövőre 10 százalék fölé szökne, illetve ha a házárak további 22 százalékkal esnének. Az adminisztráció nem számol ilyen súlyos visszaeséssel, de bizonyosságot akar szerezni, hogy a vezető bankok kibírnának egy ekkora terhelést is.

A bankokhoz a napokban már eljuttatták az arra vonatkozó szövetségi becsléseket, hogy mekkora összegű tőkésítést kell végrehajtaniuk biztonságuk érdekében. David Axelrod elnöki főtanácsadó korábban úgy nyilatkozott: a stressz tesztek "néhány nagyon komoly" problémát tártak fel, egyes bankok súlyos gondokkal fognak szembenézni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormánynak megvannak az eszközei a nehézségek leküzdésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.