Postát vetet az állam a takarékokkal

Újabb fontos mérföldkövéhez ért a takarékszövetkezetek állami irányítás alá vonása. A kormány megveteti a takarékokkal a Magyar Posta negyedét.

A kormány döntése értelmében a takarékszövetkezeteket összefogó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete 25 százalék mínusz egy szavazat mértékű részesedést vásárol a Magyar Postában – derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményéből.

A nem részletezett vételárat a szervezet – piaci vagyonértékelés alapján – készpénzben fizeti meg az államnak. A Magyar Posta többi részvénye továbbra is állami tulajdonban marad. A 75 százalék plusz egy szavazat azt jelenti, hogy a vállalat irányításába a takarékok nem szólhatnak bele, tulajdonosként viszont adott esetben hozzájárulhatnak a cég veszteségeinek fedezéséhez. A Magyar Posta a 2012-es évet például 3,3 milliárd forintos mínusszal zárta.

Az NFM közleménye szerint a kormány a takarékszövetkezeti rendszer reformjával nemcsak gazdaságpolitikai feladatot hajt végre, de fontos társadalom- és fejlesztéspolitikai célok elérését is meg kívánja valósítani, elsődlegesen azt, hogy helyzetbe hozza a vidéki Magyarországot. Mivel sok helyütt csak postahivatalok, illetve csak takarékszövetkezetek működnek, egyedül ezeken keresztül érhető el az a fontos cél, hogy országos lefedettséggel eljusson a legkisebb falvakba is a banki, biztosítási, postai és befektetési termékek olyan teljes skálája, amely termékek és szolgáltatások hozzáférhetősége a XXI. századi Magyarországon a nagyobb városokban már hosszabb ideje magától értetődő.

A takarékszövetkezeti integráció megerősítése kapcsán az eddig végrehajtott lépéseken túl szükségesnek látszik, hogy a Magyar Posta és az új takarékszövetkezeti integráció között szorosabbra fűzzék és tartóssá tegyék az együttműködést, és ebbe bevonásra kerüljön a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is. Ennek a szorosabb és tartós együttműködésnek a kétoldalú megállapodásokon túlmenően a kölcsönös tulajdonosi kapcsolat lehet a biztosítéka. Azaz nemcsak a Magyar Posta tulajdonol részesedést a szövetkezeti hitelintézetek központi bankjában, hanem a takarékszövetkezeti irányítás és szabályozás központja, az állami többségi ellenőrzés alatt álló integrációs szervezet is tulajdont szerez a Magyar Postában – indokolja a lépést a szaktárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.